Băsescu: Chiţoiu a spus minciuni în Parlament. Corupţia este transpartinică

| 11 mar, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că prin votul din Parlament în cazul fostului ministru liberal al Finanţelor Daniel Chiţoiu se confirmă că Guvernul Ponta este unul corupt, menţionând că majoritatea a refuzat iar să lase justiţia liberă. Traian Băsescu a solicitat şi interzicerea partidului "extremist" Jobbik pe teritoriul României.

Iata principalele declaratii ale presedintelui:

Declaratia de presa este legata in primul rand de noul episod de astazi din Parlament. Am constatat ca majoritatea parlamentara a refuzat azi din nou sa lase justitia libera, in conditiile in care Parlamentul este acuzat in raportul UE care vizeaza coruptia si care se refera la toate cele 28 de state, dar la noi in mod special e mentionat Parlamentul ca o institutie care impiedica independenta justitiei.

In raportul MCV, daca institutiile care tin de justitie primesc aprecieri, Parlamentul e mentionat ca fiind cel care incalca statul de drept. Noul episod, legat de dl Chitoiu, e o confirmare a ceea ce s-a inscris in raportul MCV dar si in raportul cu privire la coruptie la nivelul UE. Mai mult, e confirmata si aprecierea din raportul Departamentului de Stat, in care Parlamentul e o institutie care nu respecta standardele statului de drept.

Acest ultim episod are si o alta conotatie, pentru ca el viza o ancheta cu privire la modul in care o ordonanta de urgenta, 94/2013, cu privire la ASF, a fost emisa si manipulata de diversi politicieni si confirma ca guvernul Ponta e un guvern corupt. Daca azi s-ar fi dat aviz ca dl Chitoiu sa fie anchetat, cu certitudine ar fi trebuit sa spuna cum a primit si aprobarea de la premier si cat de deschis a fost premierul ca o OUG care nu a circulat la toti ministrii sa fie aprobata peste noapte.

Azi, dl Chitoiu a spus cateva minciuni, care au parut a fi o justificare. Dl Chitoiu minte. El a avut sesizari nu de la FMI sau alte institutii, care s-au manifestat si au avut exigente de modificare a legislatiei ASF, dar legea initiala de functionare a fost retrimisa de mine in Parlament exact din cauza modificarilor care ulterior au venit si din partea FMI: probleme legate de vechime - in sesizarea mea se cereau 10 ani, nu au acceptat, au ramas la 7 ani, si cand au avut nevoie sa elimine pe cineva au ramas la 7 ani. Iar premierul cu siguranta stie despre ce este vorba.

Mai semnalam ceva legat de incompatibilitati. Domnii parlamentari au respins seziarea mea, dar in OUG se face referire la incompatibilitati, dar se emite o singura categorie, sa nu fie rude ale parlamentarilor sau parlamentari. Exact dl Rusanu care era parlamentar si tot soiul de rude sunt in ASF. Aceasta observatie a fost eliminata. Azi, majoritatea parlamentara, si in mod deosebit PSD, partener cu UDMR, au protrejat investigarea unui act de coruptie la nivel parlamentar.

Analizand modul de reactie al Parlamentului, am mai constatat un lucru: Parlamentul a refuzat sa constate incetarea mandatului pentru doi parlamentari declarati definitiv incompatibili - Daniel Akos Mora si Stefan Bucur Stoica, constatati ca fiind incompatibili, si nimeni nu a luat nota de aceste hotarari.

Este un numar destul de mare de parlamentari pentru care s-a cerut aprobare pentru inceperea urmaririi penale si a fost refuzata: Varujan Vosganian, Laszlo Borbely, Victor Paul Dobre, Daniel Chitoiu. Mai avem si parlamentari pentru care s-a refuzat ridicarea imunitatii in vederea arestarii - Cosma Vlad Alexandru si Ion Stan. E foarte interesant ca pentru parlamentarul 'auto', Coman, s-a incuviintat imediat arestarea.

Este foare mare diferenta de tratament, si as observa  ca este vorba de politicieni care sunt parte a sistemului corupt din Parlament, cei pentru care nu s-a incuviintat inceprea urmaririi penale, sunt toti politicieni cu state vechi care fac parte din coruptie transpartinica, ce se misca cu solidaritate din partea tuturor.

Unul ca bietul deputat 'auto', care nu stia pe ce lume traieste, sistemul din Parlament s-a derobat imediat de el, pentru ca nu conta ca influenta. Cand vine vorba de Cosma, Vosganian, Borbely, lucrurile se schimba, sunt oameni influenti care pot influenta voturile cand alt parlamentar da de necaz. S-a ajuns la un numar de refuzuri care deja reprezinta o radiografie transpartinica a coruptilor din Parlament.

Facem eforturi uriase sa deschidem portile Schengen, pentru toti romanii, parlamentarilor din majoritate nu le pasa. Imi pare rau, citesc din nou partidele din care fac parte: Vosganian - PNL, Borbely - UDMR, Dobre - PNL, Chitoiu - PNL, Cosma - PSD, Ion Stan - PSD.

Indiferent de situatia partidelor la putere sau in opozitie, acesti oameni si cei care sunt colegi cu ei ii apara fara rezerve, chiar facand rau Romaniei, discreditand statul roman ca vointa de lupta impotriva coruptiei. Degeaba instituiile statului isi fac treaba daca deasupra lor se aseaza eticheta de lipsa de vointa politica.

Statul e discreditat, asta s-a realizat si azi cu finul Chitoiu, parte a unui angrenaj mult mai mare gestionat de nasul Rusanu si cu tentacule in toate structurile fiscale si financiare ale statului. Eu sunt doar in situatia de a constata, nu am cum influenta deciziile Parlamentului, dar romanii trebuie informati, sa stie cine le face rau, cine ii discrediteaza.

Despre acciza la combustibili

As mai aborda un subiect - ce ar urma sa se intample la 1 aprilie, cand guvernul si noul ministru sustin introducerea unei taxe suplimentare la combustibil, benzina si motorina. O spun inca o data, aceasta taxa nu este necesara, avand in vedere ca in buget sunt ascunsi suficienti bani. Singurul loc unde nu sunt ascunsi sunt la Ministerul Dezvoltarii, unde e o crestere exploziva, pentru alocarile la baronii locali.

Se poate ramane in deficitul convenit, cu conditia sa se elimine exacesele de la Dezvoltare, plata dobanzilor, serviciul datoriei externe si corecta evaluare a celebrei taxe pe stalp, in buget cu o contributie minimala de 480 mil lei, cand e cel putin 1,5 mld lei. Fac apel la Guvern si la Parlament sa nu se introduca aceasta taxa suplimentara. Degeaba avem crestere de 3,5% anul trecut, daca preturile vor creste, nu se atinge obiectivul de a da putin mai mult confort populatiei

Despre partidul extremist Jobbik

Am observat ieri o prezenta la varf a partidului extremist Jobbik. Cred ca a venit timpul sa [punem capat prezentei acestui partid pe teritoriul Romaniei. Cer public Parlamentului sa adopte un act normativ prin care sa se interzica prezenta in Romania a membrilor acestei formatiuni. E un partid extremist, care nu are responsabilitate pentru Europa unita. In Europa se constata o crestere a partidelor extremiste si, daca Ungaria nu ii poate pune sub control, macar pe teritoriul Romaniei nu au ce cauta.

Voi avea o discutie extrem de aplicata in primul CSAT pentru ca libertatea, democratia, dreptul de miscare, la libera exprimare, nu pot merge pana  la nivelul la care prin abordari extremiste faci rau altora, iar Jobbik e un partid extremist de care le e rusine si guvernantilor de la Budapesta. Nu vad de ce ne-ar fi noua rusine. Comportamentul lor de la Targu Mures justifica o astfel de masura.

Intrebari si raspunsuri

Ce faceti cu privire la decoratia lui Tokes?

Decizia Consiliului de onoare a fost atacata in instanta, sunt obligat sa astept decizia si voi actiona in functie de ea

La ce sa ne asteptam in viitorul raport MCV?

Eu nu vizez neaparat raportul MCV, dar actualul raport inca nu a fost andosat de Consiliul UE, ceea ce inseamna ca poate suferi modificari. In opinia mea, cu certitudine si aceasta noua aventura va consolida in momentul adoptarii raportului situatia reflectata deja de MCV ca parlamentul nu respecta statul de drept.

Ati primit reactii de la alte state, a fost o reactie a Ambasadei SUA?

Va marturisesc ca nu stiu de reactia ambasadei SUA si luarile mele de pozitie nu sunt ghidate de reactiile altor stat, eu stiu foarte bine ce trebuie facut. Episodul de azi va mai trage o tusa groasa la momentul aprobarii raportului MCV ca Parlamentul nu respecta statul de drept. Ce se fac parlamentarii ca nu inteleg, ei cer probe, spriritul nu e de a transforma Parlamentul in judecator. Practic e o notificare de informare, cei care pot spune daca sunt incalcari ale legii sunt procurorii in faza initiala si judecatorii pe urma. L-am mai vazut pe marele Vosganian dupa ce mafia transpartinica l-a protejat spunand "s-a dovedit, sunt nevinovat". Nu, Vosganian, Chitoiu, Borbely, nu Parlamentul va da certificate de nevinovati. Se va nota ca parlamentarii se situeza selectiv - unii primesc imediat aprobarea - dar anume parlamentari, nu se poate.

In presa au aparut poze legate de o vizita la PMP...

Nu vreau sa fac la Cotroceni, dar mi-ati pus intrebarea si va dau raspunsul, stie toata lumea ca m-am despartit definitiv de PDL, ca am propus formarea unei fundatii, Miscarea Populara, care a generat un partid. Ieri am fost la sediul fundatiei pentru niste discutii, am dreptul sa ma duc la sediul oricarei fundatii, cum am dreptul sa ma duc si la sediul oricarui partid, un singur lucru nu am dreptul, sa devin membru. Dar nimeni nu ma paote opri sa votez Miscarea Populara.  Nu am discutat despre alegeri, m-am dus sa-i cunosc pe oamenii aceia, sefii de filiale, erau amestecati si sefi de filiale ai PMP si ai fundatiei, dar a fost prima data cand am avut ocazia sa le spun ce as fi vrut de la aceasta constructie O discutie politica, de buna seama. Nu sunt membru nici la partid, la orice fundatie ma pot duce, cunosc foarte bine Constitutia.

Cum comentati alegerea lui Tariceanu?

Voi colabora institutional, chiar daca e un surogat de Antonescu. Ponta a tinut sa mentina tandemul PNL - Ponta si acu o sa-l mangaie pe spate pe Tariceanu si o sa-i spuna Crinut.  Din punct de vedere al reactiei lui Ponta, Tariceanu e un surogat de Crin Antonescu. Altfel, e numarul doi in stat si o sa-l tratez ca atare.

Despre protestele din energie si ALRO, legea certificatelor verzi...

Legea e in Parlament, pentru ca trebuia sa vina un aviz de la Comisiea Europeana, nu am nimic impotriva sa fie promulgata cand indeplinim toate procedurile ca Romania sa se confrunte cu un nou infringement.

Il veti gratia pe Gica Popescu?

Mai copii, nici nu i s-a scris... (cererea). Eu v-as ruga, la fel cum subiectul e foarte actual pe anumite televiziuni, as vrea sa stiu, daca nu e cu pacat, daca a platit cineva banii pentru a se face astfel de campanii, pentru Becali, pentru Popescu. Mi se pare o campanie foarte puternica si nejustificata. E o intreaga procedura, nu ca aduna un post de televiziune 50.000 de semnaturi, poate aduna si 5 milioane, procedura e cu totul alta. Daca televiziunile ar respecta statul de drept, ar citi macar legea care permite presedintelui gratierea...

Din cate stiu a fost (si mama dlui Becali) la Preseditie, relatii cu publicul, si a lasat o petitie.  Eu am un aviz negativ de la Ministerul Justitiei, negativ.

Nu am facut multe gratieri in primul meu mandat. Toate gratierile sunt in primul mandat. In al doilea nu exista nicio gratiere, nici macar pe motive umanitare. Pentru ca intr-adevar gratierea e un act de vointa al presedintelui si punct, nu ii trebuie avize.

Eu plec de la alta premisa: daca in primul mandat aveam semne de intrebare cu privire la vointa justitiei de a functiona, in cel de-al doilea nu am mai avut motive sa cred ca cea mai mare parte a justitiei nu ar functiona.

Am plecat de la premisa ca decat un om pe care l-am respectat si il respect, l-am admirat si il admir, il cunosc mai bine sau mai putin, intre un astfel de om si a respecta un judecator am preferat sa respect judecatorul, pe care nici macar nu il cunosc.

Presedintele poate face foarte mult rau prin atributiunile lui justitiei, prin abuzul de gratiere, si de aceea am fost extrem de retinut si in primul mandat, iar in al doilea mandat am eliminat functia gratierii.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ