Băsiștii debusolați și confuzi. Tocmai Udrea și Băsescu dezumflă o nouă manipulare împotriva PSD
Pe lângă începutul campaniei electorale, una din temele care vineri a stat în centrul dezbaterii publice din România a fost reprezentată de legea privind delegarea atribuțiilor de către primari înspre anumiți funcționarii publici din primărie.
Legea în sine spune că aleșii locali pot de acum înainte să își delege atribuțiile subalternilor din aparatul instituției pe care o conduc scopul fiind acela de a eficientiza activitatea autorităților locale.
Totul a început joi de la câțiva jurnaliști de dreapta, care au descoperit în același timp pe mai multe blog-uri că, pe 12 martie, președintele a promulgat legea fără ca la nivelul opiniei publice să fi existat o reală dezbatere pe marginea sa. Concluzia la care au ajuns cei care au semnalat inițial situația, printre care se numără susținători vechi ai lui Traian Băsescu precum Sorina Matei sau Dan Tapalagă, era una simplă. Ei susțineau că PSD-ul se pregătește să își apere liderii locali prin inventarea unei maniere în care aceștia să poată arunca responsabilitatea pentru acte ilegale în spatele funcționarilor statului. Astfel, vineri dimineață, majoritatea ziarelor și site-urilor de știri apropiate de Cotroceni au abordat subiectul pe larg, încercând să acrediteze ideea că actuala putere a reușit să creeze mecanismul perfect pentru perpetuarea corupției. Așa cum s-a întâmplat și în alte ocazii, această temă urma să fie preluată și dezvoltată de politicienii din opoziție, însă lucururile au mers în altă direcție.
Prima care a evitat să abordeze subiectul în maniera servită de jurnaliștii portocalii a fost Elena Udrea, care a fost întrebată despre acest subiect la Evenimentul Zilei, preluată de B1TV. În loc să atace, liderul PMP a ținut să afirme că "dacă un primar sau președinte de CJ își deleagă competentele și apoi încearcă să forțeze un funcționar din primarie sau de consiliu judeţean să facă ceva, păi ăla n-o face niciodata. Nu-și pune nimeni pielea în saramură". Surprinși de răspunsul doamnei Udrea, realizatorii au schimbat repede subiectul, încercând probabil să evite continuarea discuției într-o cheie defavorabilă.
Cea mai dură lovitură pentru manipularea încercată de presa de dreapta i-a aparținut însă președintelui Băsescu, care fiind întrebat despre respectiva lege a apreciat-o ca fiind corectă. De asemenea, șeful statului a mai adăugat că proiectul a trecut prin Parlament fără probleme și că nimeni nu a contestat actul normativ în perioada în care se afla la promulgare. În schimb, şeful statului a admis că legea va duce la o eficientizare a activității primăriilor.
Astfel, mass-media portocalie se găsește în prezent în fața unei situații paradoxale. După ce jurnaliștii au încercat să creeze artificial un subiect, politicienii care l-ar fi putut exploata au refuzat să îl preia. Dincolo de motivele pentru care Traian Băsescu și Elena Udrea au ales să nu folosească tema, întreaga situație reprezintă exemplul perfect al modului în care o anumită parte a mass-mediei din România operează.
Probabil că și în următoarele zile vom vedea așa-zise analize pe marginea unei legii privind delegarea atribuțiilor, dar deja subiectul este unul închis. În schimb, confuzia creată în rândul jurnaliștilor de la Hotnews sau de la Evenimentul Zilei demonstrează de fapt cât de jos au ajuns propagandiștii băsișiti, care încearcă să găsească oriunde un subiect defavorabil actualei puteri, chiar și atunci când proprii lor patroni politici nu girează astfel de abordări.