BCE: Instituțiile financiare din zona euro sunt bine pregătite în cazul modificării ratelor dobânzilor
Creditorii din zona euro sunt bine pregătiți pentru o schimbare semnificativă a ratelor dobânzilor, se arată într-un raport al Băncii Centrale Europene (BCE) publicat luni, după ce instituția a simulat scenarii care au mers de la înăsprirea bruscă a politicii monetare la înghețarea creditării, transmite Reuters.
Rezultatele vin pe fondul pregătirilor BCE de reducere a măsurilor de stimulare, după ani în care ratele dobânzilor au fost ultra-scăzute și s-au făcut achiziții masive de obligațiuni.
În ultima vreme, programul de relaxare cantitativă al BCE întâmpină atât dificultăți tehnice, dat fiind faptul că volumul obligațiunilor achiziționate este unul limitat, cât și solicitări vizând modificarea politicii monetare, venite în special din Germania. Într-o manieră voalată, ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, a apreciat recent că zona euro este foarte aproape de normalizarea politicii monetare, având în vedere redresarea economiei sale.
Majorarea ratelor dobânzilor va duce în următorii trei ani la venituri mai mari din dobânzi pentru majoritatea celor 111 bănci care participă la testele de stres, dar și la o valoare economică mai scăzută a acțiunilor lor, se arată în raportul BCE.
Rezultatele testelor de stres, care vor începe în februarie, vor fi incluse într-o analiză mai extinsă a Băncii Centrale Europene, care va determina cât capital trebuie să dețină fiecare instituție financiară.
"În timp ce cererea de capital pentru bănci, în mod individual, ar putea fi adaptată la riscurile identificate, cererea totală de capital nu se va schimba ca rezultat al analizelor privind efectele majorării dobânzilor", apreciază BCE.
Luna trecută, Consiliul guvernatorilor BCE a menținut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.
Conform unor surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, Banca Centrală Europeană intenționează să solicite creditorilor din zona euro să pună deoparte mai mulți bani pentru a acoperi împrumuturile neperformante.
Creditele neperformante afectează bilanțurile băncilor și limitează creditarea, o problemă pentru BCE, deoarece creditarea anemică contracarează stimulentele pe care instituția cu sediul la Frankfurt vrea să le ofere prin dobânzile reduse. Problema băncilor este că nu există o piață reală pentru creditele neperformante, astfel că vânzarea acestor credite le-ar provoca pierderi semnificative și le-ar obliga să strângă capital, o opțiune costisitoare având în vedere prețul scăzut al acțiunilor băncilor.
Potrivit documentului consultat de Reuters, începând de la 1 ianuarie 2018, BCE va oferi băncilor un răgaz de doi ani pentru a pune deoparte fondurile necesare cu care să acopere 100% din valoarea creditelor lor neperformante negarantate și șapte ani pentru a acoperi toate obligațiunile lor neperformante garantate. Noile măsuri nu vor afecta creditele neperformante în valoare de aproximativ 1.000 de miliarde de euro care se află deja în bilanțurile băncilor, ci sunt destinate evitării acumulării unor noi credite neperformante.
"Aplicarea acestor limite ar trebui implementată în mod gradual de bănci din momentul clasificării creditelor neperformante până în momentul în care este preconizată atingerea nivelului de provizionare de 100%", se arată în documentul consultat de Reuters.
De asemenea, deși în documentul BCE se precizează că aceste recomandări nu sunt obligatorii, băncile ar urma să dea explicații pentru orice abateri. "Băncile ar trebui să raporteze, cel puțin odată pe an, respectarea limitelor prudențiale de provizionare și să explice supervizorilor eventualele abateri", menționează sursa citată.
În primul trimestru al acestui an, băncile din zona euro aveau suficiente provizioane pentru a acoperi 45% din expunerea lor pe credite neperformante.
Băncile din Italia, Grecia și Cipru au cele mai ridicate volume de credite neperformante. Datele oficiale arată că, la finele primului trimestru, băncile din Italia aveau credite neperformante în valoare de 263 miliarde de euro, cu un grad de acoperire de 48,5%, în timp ce în Grecia existau credite în valoare de 101,8 miliarde euro, jumătate din totalul împrumuturilor fiind considerate neperformante, la jumătatea acestui an.