BCE: O decizie privind viitorul programului de stimulare trebuie luată până la sfârșitul anului
Banca Centrală Europeană urmărește evoluția salariilor și așteptările privind inflația pentru a decide viitorul programului său de stimulare, a afirmat luni Jan Smets, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, într-un interviu acordat Bloomberg.
Din 2015, Banca Centrală Europeană a creat lichiditate în exces în valoare de aproximativ 1.500 de miliarde de euro, prin achiziții agresive de obligațiuni și credite ieftine pe termen lung acordate băncilor, în cadrul măsurilor neconvenționale de politică monetară (QE).
Deși BCE este mult mai încrezătoare în robustețea creșterii economiei zonei euro, încă nu vede semne convingătoare că stabilitatea prețurilor poate fi susținută fără sprijin monetar, a explicat Jan Smets, care este și guvernatorul Băncii centrale a Belgiei.
''Inflația de bază este în creștere, conform proiecțiilor noastre, dar așteptările privind inflația rămân destul de scăzute și avem într-adevăr nevoie de o reancorare solidă a acestor așteptări — este foarte important pentru politica monetară. Și creșterea salariilor o urmărim cu foarte mare atenție'', a declarat oficialul BCE.
În ultimii doi ani, creșterea salariilor în zona euro a încetinit, chiar în țări cum ar fi Germania, care are un nivel scăzut record al șomajului.
Consiliul guvernatorilor BCE a menținut în 8 iunie dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.
Într-un comunicat de presă publicat la finalul ședinței de politică monetară, Consiliul guvernatorilor BCE și-a reafirmat decizia de a continua să achiziționeze lunar obligațiuni în valoare de 60 de miliarde de euro dar a renunțat la expresia "reducerea ratelor dobânzilor dacă va fi necesar" precizând că "ratele dobânzilor vor rămâne la actualul nivel pe o perioada extinsă, care va depăși cu mult orizontul achizițiilor nete de active".
Consiliul guvernatorilor BCE nu va amâna până în ultimul moment luarea unei decizii, susține Smets, adăugând: ''Nu vom aștepta până în 31 decembrie 2017 să spunem ce se va întâmpla în 1 ianuarie. Cred că vom lua o decizie în următoarele luni privind programul de stimulare''.
Și alți oficiali ai BCE au apreciat că orice modificare a politicii monetare trebuie pregătită atent și implementată gradual.
Luna aceasta, Banca Centrală Europeană a revizuit în scădere estimările privind inflația pentru a reflecta declinul prețului țițeiului.
Rata inflației se va situa la 1,5% în 2017 și la 1,3% în 2018, comparativ cu prognoza din martie, de 1,7% și, respectiv, 1,6%, dar sub ținta BCE de sub 2%.