BCR: Circa 60% dintre clienți nu vor mai putea accesa un împrumut dacă va fi votată LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ

| 08 feb, 13:02

Corca 60% dintre clienți, în special tinerii, nu vor mai putea accesa un împrumut, pe fondul efectelor negative secundare ale Legii Dării în Plată, potrivit unei analize a BCR privind impactul acesteia la nivelul întregii piețe bancare.

Conform simulărilor financiare ale echipei de analiști ai BCR, considerând forma curentă a proiectului de lege, instituțiile financiar bancare vor fi nevoite să adopte măsuri prudențiale pentru a reduce riscul de credit și pentru a proteja fondurile deponenților și ale acționarilor, din care se acordă credite.

Astfel, analiștii BCR au modelat impactul unei creșteri medii a avansului la creditele ipotecare și imobiliare de la 15%, în prezent, la o medie viitoare de 30%, un nivel considerat prudențial pentru a asigura rambursarea fără riscuri a unui credit acordat din depozitele atrase de la clienți.

Impactul identificat este negativ pe trei direcții majore. Una dintre consecințe ar fi contracția semnificativă a pieței ipotecare și imobiliare cu aproximativ 60%, reprezentând circa 160.000 de clienți care nu vor dispune de un avans suficient pentru contractarea unui credit.

"Considerând situația actuală din piață, doar 1 din 10 clienți având posibilitățile financiare să prezinte un avans de peste 30% din valoarea imobilului, analiza de impact a scos la iveală faptul că, la nivelul întregii piețe, numărul de clienți eligibili se va reduce cu 60% în următorii 5 ani, de la 270.000 de clienți la 110.000. Programul Prima Casă va dispărea, considerând situația efectivă în care garanția statului devine nulă, conform prevederilor actuale ale Legii Darea în Plată, iar, fără garanția statului, instituțiile financiar bancare nu vor mai putea oferi facilitățile de avans scăzut și dobândă redusă. Astfel, volumul finanțărilor imobiliare intermediate de instituțiile financiar bancare se va reduce pe o perioadă de 5 ani de la aproximativ 50 miliarde lei, la aproximativ 15 miliarde lei. Un efect terțiar al acestei situații de piață va face ca surplusul de lichiditate creat să antreneze o scădere semnificativă a dobânzilor la depozite", se spune în comunicat.

O altă consecință ar fi că pentru un client mediu (incluzând familiile unde ambii soți sunt codebitori) va fi necesară o perioadă suplimentară cu 8 ani mai lungă pentru a economisi suficient pentru avansul unui credit pentru casă (simularea include inclusiv ajustarea în jos a prețurilor caselor și apartamentelor).

"Considerând faptul că, pentru o familie medie, perioada suplimentară de economisire a unui avans la creditul de casă va crește cu 8 ani (luând în calcul rata de economisire curentă a gospodăriilor din România), analiștii BCR estimează că alocarea unor sume substanțiale din depozitele curente în vederea avansului va avea ca urmare imposibilitatea efectivă pentru majoritatea familiilor să economisească pentru situații de urgență neprevăzute (boală, accident, șomaj), ceea ce sporește riscurile pentru scăderea standardului de viață, în mod ineficient și periculos", se precizează în comunicat.

În plus, analiștii BCR estimează ca Legea Dării în Plată, în forma sa curentă, va distorsiona semnificativ piața imobiliară, permițând unui număr restrâns de deținători de lichidități semnificative (numerar sau depozite) avantajul inechitabil de a profita de scăderea prețurilor imobiliare și a face investiții speculative, cu risc 0, beneficiind de prevederile legii pentru a ceda, fără restricții, imobilele către băncile creditoare, în cazul în care investițiile nu aduc randamentul scontat. Un alt efect terțiar al acestei situații de piață va face ca nivelul chiriilor să crească semnificativ, chiar în pofida lipsei de îmbunătățiri a fondului locativ destinat închirierii, numai în baza unei cereri mult mai ridicate decât oferta.

A treia consecință ar fi că vârsta medie pentru prima achiziție ipotecară se va majora la 42 de ani, cu efecte adverse semnificative asupra standardelor de locuit și vieții de familie.

"Luând în calcul vârsta medie a clienților care achiziționează prima oară o locuința prin credit ipotecare, 34 de ani (conform profilului de client al programului Prima Casă) și considerând prelungirea cu 8 ani de zile a perioadei în care poate fi economisit avansul pentru achiziționarea unei locuințe prin credit, vârsta medie a unui client (inclusiv soți codebitori) care achiziționează în premieră o locuință prin credit va crește semnificativ, la 42 de ani. Situația, în fapt, îi va determina pe cei mai mulți tineri fie să continue să locuiască cu părinții până la o vârstă înaintată, fie să locuiască în locuințe improprii (spațiu insuficient, confort locativ precar), ceea ce ar putea avea semnificative efecte adverse sociale și demografice, din punct de vedere al standardelor de locuit și vieții de familie (inclusiv din punct de vedere al creșterii copiilor)", se arată în comunicat

De asemenea, banca mai precizează că barierele create astfel de Legea Dării în Plată, în forma sa curentă, vor avea un impact puternic negativ în special în rândul tinerelor familii, considerând condițiile de locuit din România, cele mai precare din Uniunea Europeană, atât conform Eurostat, cât și studiilor locale de piață, care relevă faptul ca mai bine de jumătate dintre români (55,3%) trăiesc în locuințe supraaglomerate, iar locuința de două camere este standardul comun pentru 40% din familiile cu 3 membri, 30% din familiile cu 4 membri și 20% dintre familiile cu 5 ori 6 membri.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ