BEC îl contrazice pe Corlățean în problema secțiilor noi de vot în strainatate: Se poate!
Biroul Electoral Central sustine ca legislatia permite Ministerului Afacerilor Externe sa infiinteze noi sectii de votare in strainatate, contrazicand spusele ministrului de Externe Titus Corlatean.
BEC a precizat vineri, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca MAE este abilitat de lege sa infiinteze mai multe sectii de votare in strainatate, in locurile unde la primul tur de scrutin procesul a fost ingreunat de afluxul mare de cetateni romani dornici sa isi exercite dreptul de a alege.
"Prin Hotararea nr. 4H/4.11.2014, Biroul Electoral Central a dat o interpretare dispozitiilor articolului 5, alineatul 1 din Legea nr.370/2014, in sensul inexistentei impedimentului legal referitor la organizarea de noi sectii de votare in strainatate, invocat de Ministerul Afacerilor Externe", se arata in comunicat.
Acest articol prevede ca al doilea tur de scrutin are loc "in aceleasi sectii de votare si circumscriptii electorale (...) pe baza acelorasi liste de alegatori de la primul tur".
Potrivit interpretarii BEC, "sintagma aceleasi liste de alegatori de la primul tur se refera sectile de votare din tara, unde procesul electoral de desfasoara pe baza listelor electorale permanente".
Ca urmare, legea se refera doar la sectiile de votare din tara, nu si la sectiile de votare din strainatate. "Prin urmare BEC a creat cadrul legal pentru exercitarea atributiilor de catre autoritatea publica centrala cu competenta exclusiva in organizarea si numerotarea sectiilor de votare din strainatate".
Intr-o interventie publica, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a sustinut vineri ca institutia sa nu poate suplimenta numarul de sectii de votare de peste hotare, fiind impiedicat de cadrul legislativ existent.
"Am trimis instructiuni in diaspora. Actionam si vom actiona conform dispozitiilor legale aflate la dispozitia MAE. Legislatia actuala nu permite infiinarea unor noi sectii de votare", a explicat el. De asemenea, seful diplomatiei a precizat si ca programul de vot va ramane acelasi, intre orele 7.00 si 21.00, fiind vorba de o decizie a BEC, luata in conditiile legii.
In acelasi context, el a reamintit ca cetatenii romani care vor vota in strainatate la turul doi de scrutin au la dispozitie formularul declaratiei pe proprie raspundere atat pe site-ul MAE, dar si pe site-ul BEC.
La primul tur de scrutin, mii de oameni au fost impiedicati sa voteze in tari din Europa Occidentala unde exista un numar mare de cetateni romani. Principalele impedimente au fost numarul mic de sectii de vot infiintate de MAE in orasele respective si conditia ca fiecare dintre votanti sa completeze o declaratie pe proprie raspundere ca nu a mai votat in alta parte.
Completarea unei astfel de cereri lua mult timp, astfel incat, potrivit unor calcule, fiecare persoana avea nevoie de aproximativ 10 minute pentru a vota.