Sevilla a învins-o pe Benfica la penaltyuri şi a câştigat Europa League
Echipa spaniolă Sevilla FC a câştigat trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins formaţia portugheză Benfica Lisabona, cu scorul de 4-2, la loviturile de departajare (0-0 la finalul prelungirilor), miercuri seara, în finala disputată pe ''Juventus Stadium'' din Torino.
Benfica a pierdut astfel a opta finală consecutivă în cupele europene şi a doua la rând în competiţie, după 1-2 cu Chelsea anul trecut.
După ce a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1961 şi 1962, Benfica a pierdut apoi cinci finale ale CCE, în 1963, 1965, 1968, 1988 şi 1990, finala Cupei UEFA din 1983 şi cea a Europa League din 2013, iar acum cu Sevilla. ''Vulturii'' au disputat a treia lor finală în această competiţie. În 1983, în finala Cupei UEFA, Benfica, după ce eliminase fără victorie pe Universitatea Craiova, în semifinale (1-1 în Bănie şi 0-0 la Lisabona), pierdea trofeul, după 0-1 şi 1-1 cu Anderlecht. Se poate spune că Benfica este în continuare victima ''blestemului lui Guttmann'': blestemul datează din anii '60, după ce antrenorul ungur Bela Guttmann a reuşit să aducă singurele două trofee de campioană a Europei din vitrina Benficăi. După ultimul succes, Guttmann a plecat la rivala FC Porto, dar înainte de a face acest pas, în urma unei divergenţe pe teme financiare cu conducerea clubului din capitala portugheză, tehnicianul a pronunţat faimoasele cuvinte: 'Fără mine, clubul nu va mai câştiga nicio finală europeană'.
De partea cealaltă, Sevilla a câştigat de două ori la rând Cupa UEFA, în 2006 după un categoric 4-0 cu Middlesbrough, formaţie care eliminase Steaua în semifinale, şi în 2007, după 3-1 la loviturile de departajare cu Espanyol Barcelona (2-2 după prelungiri).
Spania are cele mai multe trofee în a doua competiţie europeană intercluburi - 14, urmată de Anglia (11), Italia (10), Germania (6), Olanda (4), în vreme ce Portugalia are 2, la fel ca şi Rusia şi Suedia, în timp ce Iugoslavia, Ungaria, Turcia, Belgia şi Ucraina au câte un trofeu.
De remarcat faptul că de la transformarea competiţiei în Europa League, aceasta a fost o afacere iberică, doar două finaliste la cele cinci ediţii (Fulham şi Chelsea) nefiind din peninsulă.
Benfica a început ceva mai bine meciul şi a avut prima ocazie de gol în min. 14, când Garay a trimis din unghi spre poartă, dar Beto a respins în corner.
Sevilla a preluat apoi controlul jocului şi a avut o posesie mai bună, însă fără a-şi crea ocazii mari de gol. O situaţie notabilă s-a consumat în min. 37, când Reyes l-a găsit bine pe Alberto Moreno, dar şutul cu efect al fundaşului stânga a fost reţinut de Oblak (37).
Finalul primei reprize i-a găsit pe portughezi în atac, iar Beto i-a blocat pe rând pe Maxi Pereira şi pe Rodrigo (45+1).
În debutul părţii secunde, Benfica a trecut pe lângă deschiderea scorului, dar Pareja a respins de două ori decisiv, la baloanele expediate de Lima şi Rodrigo, după care Reyes l-a blocat pe acelaşi Lima (48).
Acţiunile periculoase au alternat la cele două porţi şi a fost rândul andaluzilor să rateze golul: Luisao l-a jenat pe Reyes, aflat în poziţie de finalizare (53), iar apoi Oblak a prins mingea expediată de acelaşi José Antonio Reyes (55).
''Vulturii'' au cerut penalty în min. 56, când Alberto Moreno l-a faultat pe Lima în careu, dar arbitrul nu a dictat nimic.
Beto, fostul portar al echipei CFR Cluj, a reţinut şutul expediat de Gaitan (57), iar la poarta cealaltă slovenul Oblak (61) a fost la post la şutul lui Reyes.
Echipa spaniolă a continuat să aibă o posesie superioară, dar tot Benfica a fost cea care a fost mai aproape de gol. Lima a fost blocat in extremis în careu de Coke (72) şi nu a putut să-l învingă pe Beto nici în min. 84, lusitanul respingând peste transversală. Garay a trecut pe lângă gol în min. 85, reluând peste transversală o centrare care a depăşit apărarea andaluză. Acelaşi Garay a trimis peste transversală, după un carambol în careul echipei spaniole (90+2).
În prelungiri, Lima l-a pus la încercare pe Beto (99), din lovitură liberă, dar portarul lusitan a respins. Aproape imediat, Sevilla a avut o contră tăioasă, prin Bacca, însă şutul columbianului a trecut puţin pe lângă poartă (101).
Meciul a ajuns la loviturile de departajare, iar andaluzii au fost mai lucizi, portarul Beto apărând şuturile lui Cardozo şi Rodrigo.
Sevilla FC (Spania) - Benfica Lisabona (Portugalia) 0-0, după prelungiri; 4-2 la loviturile de departajare
Au executat în ordine loviturile de departajare: Lima (gol) 0-1, Carlos Bacca (gol) 1-1, Oscar Cardozo (ratare - apără Beto) 1-1, Stephane Mbia (gol) 2-1, Rodrigo (ratare - apără Beto) 2-1, Coke (gol) 3-1, Luisao (gol) 3-2, Kevin Gameiro (gol) 4-2
Torino, ''Juventus Stadium'': 41.000 spectatori
Europa League - finala
Au evoluat echipele:
Sevilla: 13. Beto - 23. Coke, 21. Nicola Pareja, 2. Federico Fazio, 16. Alberto Moreno - 40. Stephane Mbia, 6. Daniel Carrico - 19. Jose Antonio Reyes (7. Marko Marin, 78; 18. Kevin Gameiro, 104), 11. Ivan Rakitic, 20. Vitolo (5. Diogo Figueiras, 110) - 9. Carlos Bacca. Antrenor: Unai Emery.
Rezerve neutilizate: 1. Javier Varas - 3. Fernando Navarro, 12. Vicente Iborra, 15. Piotr Trochowski.
Benfica: 41. Jan Oblak - 14. Maxi Pereira, 4. Luisao, 24. Ezequiel Garay, 16. Guilherme Siqueira (7. Oscar Cardozo, 99) - 6. Ruben Amorim, 30. Andre Gomes, 20. Nicolas Gaitan (90. Ivan Cavaleiro, 119) - 8. Miralem Sulejmani (34. Andre Almeida, 25), 11. Lima, 19. Rodrigo. Antrenor: Jorge Jesus.
Rezerve neutilizate: 1. Artur - 3. Steven Vitoria, 33. Jardel, 10. Filip Djuricic.
Arbitru: Felix Brych (Germania); arbitri asistenţi: Mark Borsch, Stefan Lupp (ambii din Germania); arbitru de rezervă: Milorad Mazic (Serbia); arbitri asistenţi adiţionali: Tobias Welz, Bastian Dankert (ambii din Germania).
Cartonaşe galbene: Fazio (11), Alberto Moreno (13), Siqueira (30), Coke (98), André Almeida (100).