Berarii: Creşterea accizei va reduce consumul de bere
Calcularea accizelor prin ajustarea cu inflaţia medie anuală va face berea mai puţin accesibilă pentru români şi va scădea veniturile colectate la buget, estimează Asociaţia Berarii României, care arată că majorarea accizei de la începutul anului a dus la o scădere cu 8% a pieţei berii.
"Orice taxare suplimentară înseamnă o creştere a acestui nivel şi, ca şi în cazul altor produse accizabile, va face berea mai puţin accesibilă. Într-un mediu economic încă afectat de criza economică, recenta măsură anunţată de Ministerul de Finanţe nu face altceva decât să lase mai puţină bere pe mesele românilor, în condiţiile în care puterea de cumpărare sub presiunea noilor taxe va fi în continuă scădere", menţionează Berarii României, conform Mediafax.
Premierul Victor Ponta a declarat, săptămâna trecută, că accizele vor fi indexate de la 1 ianuarie 2014 în funcţie de rata inflaţiei şi nu de cursul de schimb afişat de BCE în data de 1 octombrie.
"Sutem îngrijoraţi de această practică constantă a autorităţilor române de a nu oferi predictibilitate mediului de afaceri şi de a constitui pe hârtie creşteri ale veniturilor bugetare prin sporirea accizelor. Realităţile pieţei ultimilor ani ne-au demonstrat însă că presiunea fiscală nu face altceva decât să conducă la o diminuare a consumului, deci la o scădere a veniturilor colectate la buget. Am analizat volumele de vânzări înregistrate pe piaţa berii după primele opt luni ale lui 2013, perioadă ce a urmat creşterii de acciză cu aproximativ 16% în lei aplicată la începutul anului. Aşa cum preconizam atunci, sub impactul acestei măsuri, piaţa a înregistrat deja o contracţie de 8%", a declarat, într-un comunicat, directorul general al Asociaţiei Berarii României, Constantin Bratu.
Astfel, scăderea consumului de bere pe primele opt luni a adus piaţa la cel mai mic nivel de după 2008, aferent perioadei menţionate.
"Experienţa ultimilor ani, în care sub impactul unor factori de natură economică şi fiscală piaţa berii a înregistrat contracţii semnificative - inclusiv sub raportul valorii adăugate generate în economie şi a numărului locurilor de muncă create -, ne-a dovedit că măsurile care se regăsesc acum în proiectul de ordonanţă conduc o dată în plus la descurajarea mediului de afaceri, a investiţiilor şi a creşterii economice, alimentând o spirală descrescătoare a economiei. Mai mult, considerăm incorectă schimbarea regulilor în mod arbitrar, fără a lua în considerare potenţialele implicaţii sectoriale şi la nivelul întregii economii, pe termen scurt şi lung", a arătat Bratu.
El a adăugat că proiectul prezentat de Guvern trebuia să includă în primul rând măsuri menite să crească gradul de colectare şi să combată evaziunea fiscală.
Berarii României consideră necesară reducerea evaziunii fiscale la nivelul pieţei băuturilor alcoolice, ceea ce poate aduce venituri suplimentare şi substanţiale la bugetul de stat.
Cu o producţie locală în proporţie de 98%, sectorul berii are cel mai mare aport la bugetul de stat în privinţa accizei colectate în categoria băuturilor alcoolice, respectiv aproape 60% din accizele plătite sunt acoperite de bere, în condiţiile în care nivelul evaziunii în producţia de bere este zero, potrivit sursei citate.
Investiţiile totale ale producătorilor de bere din România se ridică în prezent la peste 1,2 miliarde euro.
Asociaţia reuneşte cinci mari producători (Bergenbier, Heineken, Romaqua, Ursus şi United Românian Breweries Bereprod) şi o mini-berărie (Clinica de bere), care furnizează peste 90% din cantitatea consumată în România.