Bilanţul corpului de control al premierului: 30 de plângeri penale
Corpul de control al primului - ministru a depus la organele de cercetare penală, în perioada 7 mai 2012 - 17 septembrie 2013, 30 de plângeri penale, prin care au fost sesizate 228 posibile fapte penale referitoare la fraudele sau neregulile constatate în ministere, autorităţi şi instituţii ale administraţiei publice centrale şi locale, societăţi naţionale, companii naţionale şi societăţi cu capital majoritar sau integral de stat.
Potrivit unui comunicat al Guvernului , din cele 30 de plângeri penale 26 au fost transmise la DNA şi 4 plângeri la Parchetul General, conform Agerpres.
Cele 4 sesizări trimise la Parchetul General se referă la 59 de posibile fapte de natură penală constatate în urma acţiunilor de control efectuate la:
- Ministerul pentru Societatea Informaţională - 8 posibile fapte penale săvârşite de reprezentanţi ai ministerului, ai altor instituţii şi societăţi comerciale;
- Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice - 2 posibile fapte penale săvârşite de reprezentanţi ai instituţiei;
- Primăria Piatra - Neamţ şi autorităţile publice locale subordonate -18 posibile fapte penale săvârşite de reprezentanţi ai primăriei,
- Administraţiei Fondului pentru Mediu şi ai unor societăţi comerciale;
- Primăria Comunei Teişani, judeţul Prahova, 31 de posibile fapte penale săvârşite de primar, viceprimar, alţi reprezentanţi ai primăriei şi ai unor societăţi comerciale.
De asemenea, cele 26 de sesizări trimise la Direcţia Naţională Anticorupţie privesc 169 de posibile fapte de natură penală constatate în urma controalelor.
Urmare a dispoziţiei premierului Victor Ponta, corpul de control al primului-ministru a efectuat o acţiune de documentare privind situaţia plângerilor penale depuse la parchete, referitoare la fraudele sau neregulile constatate în ministere, produse anterior datei de 7 mai 2012.
De asemenea, un număr de 10 ministere şi două departamente, au comunicat că, după data de 07.05.2012, au fost depuse 364 de plângeri penale-sesizări la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi la alte structuri teritoriale din subordinea acestora. Aceste plângeri se referă la fraudele sau neregulile constatate în aceste instituţii, produse anterior datei de 07.05.2012.
Documentul poate fi descărcat aici.