BPN al PNL a adoptat rezoluţii privind revizuirea Constituţiei
Biroul Politic Naţional al PNL a adoptat, azi, două rezoluţii privind revizuirea Constituţiei şi reaşezarea judecătorului în centrul sistemului judiciar.
"În unanimitate, BPN al PNL a adoptat o rezoluţie cuprinzând viziunea PNL în privinţa revizuirii Constituţiei şi primul punct fără de care noi nu concepem un stat, o democraţie, un sistem capitalist este garantarea proprietăţii private, care constituie fundamentul democraţiei şi capitalismului", a spus vicepreşedintele executiv al liberalilor, Tudor Chiuariu.
El a arătat că PNL este preocupat de realizarea deplină şi efectivă a drepturilor persoanei, în primul rând a libertăţii economice, a dreptului de apărare în justiţie şi egalitate de arme între acuzare şi apărare, la viaţa privată şi a protecţiei secretului corespondenţei.
"În afirmarea caracterului naţional al PNL reprezentanţii partidului în procesul de revizuire a Constituţiei vor insista pentru reafirmarea caracterului naţional al statului român şi a limbii române ca limbă oficială a statului", a completat Chiuariu.
Liberalii au în vedere consolidarea caracterului democratic al statului, reaşezarea Parlamentului ca principal for de dezbatere şi de decizie a naţiunii, consacrarea expresă a principiului controlului parlamentar asupra tuturor autorităţilor publice din sfera executiv, a celui potrivit căruia Guvernul nu răspunde din punct de vedere politic decât în faţa Parlamentului şi a celui privind transparenţa constituţională prin consultarea publică obligatorie anterioară adoptării tuturor actelor cu caracter legislativ, limitarea folosirii OUG şi a procedurii asumării răspunderii.
Chiuariu a mai menţionat că, în ceea ce priveşte reformarea autorităţii publice PNL, va urmări asigurarea unui echilibru instituţional prin delimitarea clară a atribuţiilor preşedintelui şi ale Guvernului.
"Susţinem că preşedintele este şeful statului şi va fi ales direct de cetăţenii români cu drept de vot. Parlamentul este organizat potrivit principiului bicameralismului, cu atribuţii diferite pentru cele două Camere. Camera Deputaţilor va avea cel mult 300 de membri", a spus senatorul PNL.
Totodată, Chiuariu a menţionat că liberalii doresc întărirea independenţei puterii judecătoreşti, reaşezarea judecătorului în centrul sistemului judiciar şi asigurarea unui act de justiţie imparţial şi eficient, precum şi reorganizarea administrativă a statului prin înfiinţarea unităţilor administrativ-teritoriale ale regiunilor potrivit principiului subsidiarităţii.
Senatorul PNL a precizat că Biroul Politic Naţional al PNL a adoptat în unanimitate şi o rezoluţie referitoare la reinstaurarea statului de drept prin reaşezarea judecătorului în centrul sistemului judiciar din România.
"Am asistat în ultimii ani la evoluţii instituţionale care ne-au îngrijorat şi au pus în pericol echilibrul instituţional din România şi au lăsat impresia că în centrul sistemului judiciar ar putea sta altcineva decât judecătorul, un magistrat independent şi imparţial. Vrem să reafirmăm un principiu liberal străvechi şi anume că puterea judecătorească este coloana vertebrală a oricărui stat şi a oricărei democraţii. PNL rămâne un susţinător constant al obiectivului fundamental al unui stat de drept - acela de a avea o justiţie independentă şi eficientă al cărui rol primordial este garantarea eficientă a drepturilor persoanei şi cetăţeanului'', a spus Chiuariu.
Senatorul PNL a adăugat, totodată, că liberalii vor susţine forma legii de punere în aplicare a Codului de procedură penală.