Biserica Ortodoxă Română anti-UE?
Eventuala transformare a Bisericii Ortodoxe într-un bastion al euroscepticismului în România s-ar putea dovedi o mișcare extrem de periculoasă pentru sprijinul opiniei publice față de proiectul european.
Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Pimen, cunoscut pentru luările sale de poziție radicale de-a lungul timpului, recidivează. Într-o predică ținută la mănăstirea Putna, înalta față bisericească a lansat un atac virulent la adresa Uniunii Europene. „Rău era în timpul regimului comunist ateu. Mai rău în timpul acestui regim, Uniunea Europeană”. Afurisenia aruncată de Pimen asupra Bruxelles-ului are ca pretext scumpirea prețurilor la energie electrică, respectiv explorarea gazelor de șist.
Tactica preasfințitului nu este deloc străină de tehnicile propagandistice aplicate cu mai mult sau mai puțin talent de politicenii zilei. De exemplu, Pimen vorbește despre scumpirea energiei electrice de sute de ori ca urmare a interveției UE. Sfinția sa încheie totuși pe un ton optimist, menit să clarifice o eventuală confuzie geopolitică: „cum Dumnezeu ne-a salvat de pericolele aduse de Uniunea Sovietică, ne va salva, credem, dacă ne vom ruga cu toată smerenia, de pericolele aduse de politica Uniunii Europene".
Dincolo de exagerările și excentricitatea arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, cunoscut din luările de poziție atipice exprimate de acesta de-a lungul timpului, predica susținută de înaltul ierarh al Bisericii Ortodoxe Române ridică un mare semn de întrebare, care ar trebui clarificat pe cale oficială de reprezentanții BOR.
Eventuala transformare a Bisericii Ortodoxe într-un bastion al euroscepticismului în România s-ar putea dovedi o mișcare extrem de periculoasă pentru sprijinul opiniei publice față de proiectul european.
În contextul influenței politice și electorale a Bisericii deloc de neglijat, apariția unui partid politic românesc eurosceptic, bazat eventual și pe infrastructura propagandistică a BOR, ar putea crea numeroase probleme României. Aceasta mai ales în condițiile în care marele urs de la Răsărit, care ne-a sufocat mereu cu „iubirea” sa pentru plaiurile carpato-danubiano-pontice, a fost și este în continuare foarte interesat de orice breșă care ar putea afecta orientarea pro-occidentală a României.
Tocmai din acest motiv, sunt de părere că ieșirea lui Pimen nu trebuie tratată cu ușurință și expediată în zona curiozităților. Nici de către societatea civilă, nici de către politicieni și, mai ales, nici de Biserica Ortodoxă Română.
Aștept cu interes o ieșire publică a Bisericii, dacă nu a Patriarhului în persoană, atunci măcar a purtătorului de cuvânt, în care să ni se spună cu subiect și predicat că BOR nu este anti-UE și că Dumnezeu nu s-a supărat pe Bruxelles. Altfel, o biserică națională antieuropeană ar fi una dintre provocările cele mai importante pentru întreaga clasă politică, până în prezent atașată la unison de proiectul european de care depind dezvoltarea economică, un nivel de trai mai bun și siguranța întregii țări.