Potrivit portalului instanţei de judecată, Curtea de Apel Ploieşti s-a pronunţat, miercuri, asupra apelurilor formulate în dosarul privind retrocedarea clădirii Colegiului 'Szekely Miko' din Sfântu Gheorghe, în care deputatul Marko Attila a fost condamnat, iniţial, la trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.
Astfel, magistraţii au admis apelurile declarate de inculpaţii Marko Attila Gabor şi Marosan Tamas şi de Eparhia Reformată din Ardeal împotriva sentinţei pronunţate de Judecătoria Buzău în vara anului 2012 şi au dispus suspendarea condiţionată a executării fiecăreia dintre pedepsele de câte trei ani de închisoare aplicate de prima instanţă inculpaţilor Marko Attila Gabor şi Marosan Tamas, pe durata unui termen de încercare de cinci ani.
De asemenea, s-a înlăturat din cuprinsul sentinţei atacate dispoziţia de confiscare specială a sumei de 1.137.856 lei de la Eparhia Reformată din Ardeal.
Totodată, instanţa a respins ca nefondate apelurile declarate de inculpatul Clim Silviu, de Secretariatul General al Guvernului şi de Ministerul Justiţiei, şi ca inadmisibil apelul declarat de partea vătămată municipiul Sfântul Gheorghe împotriva aceleiaşi sentinţe.
Decizia magistraţilor este definitivă.
Marko Attila Gabor, fost subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relaţii Interetnice din cadrul Ministerului Informaţiilor Publice, Marosan Tamas, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal, şi Clim Silviu, fost consilier juridic în Ministerul Justiţiei, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA la data de 28 decembrie 2010, în sarcina lor reţinându-se infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave.
Biserica Reformată Maghiară ameninţă statul român după condamnarea lui Marko Atilla
Biserica Reformată Maghiară declară că nu mai crede în statul de drept din România, din cauza deciziilor unor instanţe de judecată, care au dus la renaţionalizarea unor proprietăţi şi condamnarea la închisoare cu suspendare a UDMR-istului Marko Attila, informează stiripesurse.ro citând un comunicat.
Atilla a restituit, pe vremea când era secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, un imobil situat in municipiul Sfântu Gheorghe, judetul Covasna, Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul în discutie a avut destinaţia de şcoală din momentul edificării construcţiei şi în prezent include două instituţii de învăţământ: Liceul Teoretic „Szekely Miko” Sfântu Gheorghe şi Liceul Teologic Reformat.
Biserica Reformată afirmă că „statul român a semnalat membrilor Bisericii Reformate din România, membrilor comunităților minoritare în România că nu au drepturi egale cu majoritatea din această țară. Declarăm că nu dorim să fim cetățeni de mâna a doua și cerem statului să afirme drepturile minorităților religioase și naționale„.
În aceste condiţii, afirmă semnatarii comunicatului, „trebuie să regândim relaţia Bisericii Reformate cu statul român” şi astfel a fost convocată o şedinţă extraordinară a Eparhiei la Biserica din Oraşul de Jos din Cluj Napoca, unde se va analiza situaţia.
Biserica Reformată consideră atitudinea statului român drept „discriminatorie, deoarece în timp ce religia majoritară a primit și primește hoteluri și bunuri imobile în valoare de mai multe milioane de euro„.
Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au dispus, miercuri, suspendarea condiţionată a executării pedepsei de trei ani de închisoare aplicată de prima instanţă deputatului UDMR de Covasna, Marko Attila, în dosarul privind retrocedarea clădirii Colegiului 'Szekely Miko' din Sfântu Gheorghe.