Patriarhia vrea monopol pe excursii la Ierusalim
Românii care doresc să meargă în pelerinaje ar trebui să se adreseze centrelor de turism ecumenic înfiinţate de Biserica Ortodoxă Română, potrivit Patriarhiei Române, care reclamă că unele agenţii de turism organizează, fraudulos, excursii în numele BOR.
De cealaltă parte, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) afirmă că Patriarhia trebuie să vină cu probe şi nu poate crea un monopol pe acest tip de excursii, potrivit gândul.info
“Patriarhia Română atrage atenţia asupra pretinselor pelerinaje la locuri sfinte creştine din ţară şi străinătate organizate, fraudulos, în numele Bisericii Ortodoxe Române de unele agenţii de turism, persoane fizice şi chiar parohii care oferă servicii turistice sub standarde de calitate şi încalcă legislaţia românească şi europeană în vigoare”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei Române.
Concret, Biserica Ortodoxă Română afirmă că, în ultimul timp, numeroşi participanţi la astfel de pelerinaje, “induşi în eroare de organizatori că şi-ar desfăşura activitatea turistică cu binecuvântarea Bisericii Ortodoxe Române”, au făcut sesizări la Patriarhia Română, “nemulţumiţi de serviciile turistice de slabă calitate oferite”.
„Diferiţi credincioşi din Bucureşti şi din ţară s-au plâns că au participat la astfel de pelerinaje organizate de agenţii de turism mai mici sau de persoane fizice li s-a spus iniţial că respectivul pelerinaj este organizat sub egida Patriarhiei Române. Au constatat în timpul lui şi deficienţe organizatorice şi altele şi astfel s-au plâns Patriarhiei”, a declarat pentru gândul Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
Potrivit acestuia, unii organizatori induc în eroare pelerinii prin menţionarea pe site-urile de prezentare că ar avea binecuvântarea Bisericii, iar în Bucureşti, majoritatea acestora stabilesc ca punct de plecare Dealul Mitropoliei, tocmai pentru a crea falsa impresie că au girul Patriarhiei Române.
“Sunt şi alte problem grave, în sensul că nu se eliberează chitanţe pentru sumele încasate, pentru pelerinaje, nu se încheie un contract de prestări servicii, aşa cum prevede legea, se face evaziune fiscal şi se urmăreşte, astfel, doar câştigul financiar personal. Mai sunt şi alte aspect, printre care faptul că în timpul călătoriei li se cer bani în plus pentru diferite locuri de vizitat de care nu au fost anunţaţi anterior”, menţionează reprezentatul Patriarhei Române.
Potrivit Patriarhiei Române, credincioşii care au depus plângere ar reclamat condiţiile de cazare improprii sau precare,” ceea ce denotă lipsă de respect şi responsabilitate faţă de pelerini”. Asistenţa religioasă lipseşte sau este asigurată de preoţi cu statut canonic incert sau chiar falşi preoţi. Informaţiile despre locurile şi obiectivele turistice vizitate sunt incomplete şi uneori chiar eronate, fiind oferite de persoane neautorizate, fără atestat din partea Ministerului Turismului”, se mai arată în comunicatul Patriarhiei.