Blaga: Cererea preşedintelui de reexaminare a Legii referendumului e normală
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat vineri că democrat-liberalii consideră absolut normal demersul preşedintelui de a retrimite Parlamentului spre reexaminare legea prin care se stabileşte un prag de prezenţă de 30% la referendum, adăugând că formaţiunea pe care o conduce a susţinut dintotdeauna ca pragul de validare a unei consultări populare să fie de 50%.
'Nouă ni se pare o acţiune absolut normală. Noi întotdeauna am spus că nu poţi să fii în situaţia în care să abordezi la referendum (cu prag de prezenţă de 30% - n.r.) chestiuni importante pentru stat, ca, de exemplu, Constituţia să poată fi votată cu 12,5% din cei prezenţi la vot, căci despre asta este vorba. Am spus, de asemenea, că din moment ce actuala Constituţie a fost votată cu 50% plus un vot, de fapt, cu peste 60% în 1991, iar în 2003 a fost revizuită tot cu peste 50% din voturile celor prezenţi la urne, corect şi acum ar trebui ca legea fundamentală să poată fi revizuită doar cu majoritatea celor care se prezintă la vot. Deci, întotdeauna am susţinut aceste puncte de vedere', a afirmat preşedintele PDL.
În ceea ce priveşte modificarea Constituţiei, Vasile Blaga a spus că în măsura în care se va menţine actualul proiect de revizuire a Legii fundamentale, PDL îl va 'boicota'.
'Noi nu putem fi de acord cu prevederile de acolo care, indirect, transformă România în republică parlamentară, fără să o spună direct, care în continuare - să vedem şi observaţiile Comisiei de la Veneţia - consacră Parlamentul ca for suprem de decizie şi dezbatere în stat. Iar cetăţenii români pur şi simplu nu mai pot să se exprime la referendum, pentru că, indiferent câţi ar dori un referendum pe o temă anume, dacă Parlamentul nu-l doreşte, el nu se ţine. Nu putem fi de acord cu astfel de abordări. Ca să nu mai vorbim de încălcarea independenţei justiţiei şi aşa mai departe', a mai declarat Blaga.
Preşedintele Traian Băsescu a transmis joi Parlamentului cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, susţinând ca fiind oportună reglementarea unei participări de cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente pentru ca referendumul să poată exprima voinţa cetăţenilor.