Blaga: Reprezentanţii FMI ne-au spus că nu se poate renunţa la acciza de 7 eurocenţi
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, după întâlnirea cu reprezentanţii FMI, ai CE şi Băncii Mondiale, că reprezentanţii Fondului au susţinut că nu se pune problema renunţării la acciza de 7 eurocenţi la carburanţi.
Liderii PDL s-au întâlnit luni, la sediul partidului, cu reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, Vasile Blaga arătând într-o conferinţă de presă că democrat-liberalii au înaintat o scrisoare în care au pus o serie de întrebări faţă de modul în care decurg discuţiile cu Guvernul şi au propus o serie de soluţii la problemele economice şi sociale ale României.
"Am avut o discuţie cu reprezentanţii FMI, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale, le-am ascultat punctele de vedere, le-am înaintat o scrisoare în care am pus o serie de întrebări faţă de modul în care decurg discuţiile cu Guvernul României şi, desigur, am şi propus o serie de soluţii pe care noi le vedem la rezolvarea problemelor economice şi sociale. PDL susţine un acord cu FMI. În acelaşi timp, le-am spus şi domniilor lor că privim cu toată atenţia semnarea acestui acord în interiorul unui stat de drept, ţinând cont de declaraţiile premierului care spunea că va pune în practică, va aplica o scrisoare de intenţie chiar dacă nu va semna preşedintele, ori niciodată preşedintele României nici înainte de 1990 şi nici după, indiferent cine a fost, nu a semnat o astfel scrisoare de intenţie, ele au fost semnate doar de miniştrii de Finanţe şi de guvernatorul BNR", a precizat Blaga, citat de Mediafax.
El a arătat că democrat-liberalii au spus că nu sunt de acord cu liberalizarea pieţei gazelor naturale.
"Noi ne-am exprimat îngijorarea şi am spus că nu suntem de acord cu liberalizarea pieţei gazelor naturale, nu există o astfel de piaţă în UE. România are doar doi producători de gaze şi importăm dintr-o singură sursă, plătind un preţ politic mare. A realiza piaţa liberă a gazelor înseamnă a aduce gazele la preţul mare a celor din import şi duce la distrugerea completă a energiei chimice din România. Le-am spus că suntem nemulţumiţi de faptul că au fost de acord cu un buget aferent anului 2013 fără niciun studiu de impact, asupra numeroaselor taxe şi impozite introduse", a adăugat Vasile Blaga, arătând că au fost două rectificări negative şi că situaţia a dus la o creştere economică fără a crea locuri de muncă.
Vasile Blaga a precizat că a aflat de la reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale că nu se pune problema eliminării taxei de 7 eurocenţi pe combustibil.
"Am aflat de asemenea că nici nu se pune problema eliminării taxei de 7 eurocenţi pe litrul de combustibil cu care noi nu suntem de acord. Ei au spus foarte clar: e prinsă în buget, lucrurile sunt prinse în buget, Codul fiscal este în vigoare, doar a fost amânată pe parcursul a trei luni de zile", a precizat Blaga.
El a arătat că le-a spus reprezentanţilor FMI că acordul nu a reuşit în niciun fel să impulsioneze Guvernul României în ceea ce priveşte managementul privat al companiilor de stat.
"Nu am primit un răspuns din partea domniilor lor eficient faţă de o problemă pe care dânşii au ridicat-o, dânşii au cerut BNR să facă o analiză asupra situaţiei băncilor din ţară, care, iată, au pierderi de performanţă de 20%. De asemenea, le-am spus foarte clar că nu au reuşit să impulsioneze în niciun fel Guvernul României acordul cu FMI şi în ceea ce priveşte managementul privat al companiilor de stat, ca să nu mai vorbim de ASF, care, iată, vedem astăzi şeful ASF are venituri lunare mai mari decât trezorierii SUA, ca să nu mai vorbim de preşedintele Băncii Europene, pe lângă faptul că toţi şi-au angajat acolo nevestele, finii, soţiile şi aşa mai departe", a precizat Vasile Blaga.
La întâlnirea democrat-liberalilor cu reprezentanţii FMI, au participat preşedintele PDL, Vasile Blaga, europarlamentarul Theodor Stolojan şi prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu.