Blocada energetică impusă de Rusia Ucrainei:un semnal de alarmă și pentru boemii anti-gaze de șist din România
Nici n-au eșuat bine negocierile Rusia-Ucraina-UE și vecinul României din est intră pe ”avarie”, căci livrările de gaz rusesc au fost întrerupte sub pretextul diferendului financiar cu Gazprom.
Situația este gravă și deși compania rusească dă asigurări că va continua livrările de gaz către Europa, specialiștii prevăd că va urma o perioadă în care beneficiarii europeni se vor confrunta cu întreruperi.
Implicațiile acestei escaladări a conflictului ruso-ucrainian readuc pentru România în prim plan strategiile de independență energetică expuse de primul-ministru Victor Ponta în cursul anului 2013. Dacă la vremea respectivă această poziție a fost controversată și intens combătută de eco-activiștii români, acum argumentele premierului redevin extrem de actuale. Fără luarea în calcul și implementarea urgentă a acestei strategii, România riscă să suporte consecințele unui conflict imprevizibil și care se poate prelungi oricât. Pentru moment situația este stabilă, primul-ministru Victor Ponta precizat că rezervele actuale sunt suficiente pentru o jumătate de an. ”Ne interesează pentru că suntem partidul de guvernământ şi avem obligaţia guvernării. Vedeţi că situaţia în regiune se deteriorează, se opresc gaze. Azi de dimineaţă am stat cu ministrul Energiei şi vreau să dau un semnal de acum, imediat, că pentru România pe termen scurt, şase luni, nu e niciun fel de problemă, avem rezervele necesare”, a declarat Victor Ponta.
Întrebarea inevitabilă însă este dacă acest conflict, dintre cele două mari națiuni slave, este sau nu un conflict care să se rezolve în 6 luni? Răspunsul cel mai plauzibil este cel negativ, având în vedere atât pierderile teritoriale imense pe care le-a suferit Ucraina până în acest moment și implicarea dovedită a Rusiei în inflamarea conflictului din teritoriile secesioniste, botezate deja Noua Rusie. Este foarte probabilă situația în care, după înfrângeri importante ale armatei ucrainiene, conflictul să se generalizeze pe tot teritoriul iar vecinii noștri să pornească singurul tip de război dovedit ca eficient împotriva rușilor: cel de gherilă. Cum exportul de gaze rusesc se desfășoară cu predilecție pe teritoriul Ucrainei, nu este greu de ghicit că vor urma sabotaje majore, pe lângă alte evoluții pe care nici nu le putem încă ghici. În această situație nefericită, consecința majoră pentru România va fi încetinirea creșterii economice, ba chiar spectrul stagnării și regresului economic.
Ştirile orei
Ciolacu: Anul acesta, România intră în Schengen terestru; nu plec ca premier până nu rezolv problema
nu boemii activisti voteaza legile in Parlament..
avem un guvern,Ponta,sustinut de o larga majoritate
vrei sa spui ca nu are sange in instalatie?dar iti este frica ca ramai fara job?
ipocritule