Blocarea bugetului de către Traian Băsescu - o diversiune iresponsabilă pentru acoperirea propriilor greșeli
Pentru a-și salva pielea și a abate interesul public de la felul în care a achiziționat acel teren agricol, președintele Traian Băsescu e în stare să arunce în aer o țară întreagă, să primejduiască plata salariilor, a pensiilor, a investițiilor.
Miercuri seară, într-un interviu acordat postului B1TV, președintele Traian Băsescu a amenințat cu retrimiterea bugetului în Parlament, citând problema taxei pe benzină și anumite creșteri bugetate unor instituții ale statului. "Voi trimite bugetul înapoi dacă rămâne aşa", a declarat domnia sa.
Amenințarea președintelui cu privire la blocarea bugetului transmite mai multe mesaje.
Pe de o parte, nevoia sa disperată de a contracara gravul scandal care deja se conturează în jurul celor 300 de hectare achiziționate în Călărași. Împingându-și fiica în față drept paravan, președintele Traian Băsescu s-a folosit de instituțiile statului drept instrument pentru obținerea unor beneficii personale. Dânsul prin aceste declarații de aseară dorește să acopere o temă tare cu o altă temă tare, un scandal cu un alt scandal, așa cum a făcut-o în multe alte rânduri.
În al doilea rând, Traian Băsescu are la fel de disperată nevoie să dea un mesaj de putere. Dânsul trebuie să se definească în continuare în conștiința publică drept un președinte jucător, acel politician puternic care răzbate în ciuda adversităților și face să se întâmple lucrurile după cum dorește el.
Deși semnele sunt clar diferite, dânsul nu-și dorește să se vadă asta. Avem un președinte la capăt de drum, un lame duck, cum ar spune americanii. Încet-încet, capacitatea sa de a proiecta putere se erodează – vezi de exemplu pierderea atributului de interlocutor în cabinetele occidentale sau cu Republica Moldova.
Totuși, președintele Băsescu are nevoie să transmită că în continuare el taie cărțile și, în consecință, va influența și anul care vine, cel în care avem două rânduri de alegeri și în care se hotărăște următorul președinte al țării.
Din păcate, aceste două mesaje: mascarea scandalului Călărași și impresia de putere au ca bază un al treilea mesaj, mult mai puternic și mai trist pentru România: cel de iresponsabilitate.
Pe principiul “Piară lumea, eu trebuie să scap”, președintele Băsescu e în stare să blocheze mersul unei țări întregi, să oprească mecanismul esențial prin care se distribuie resursele publice în România, și anume bugetul de stat, doar să arate dânsul că nu e de acord cu coabitarea și pentru a se răzbuna pentru scoaterea la iveală a celor 300 de ha unde vrea să devină fermier la bătrânețe.
Pentru a-și salva pielea și a abate interesul public de la felul în care a achiziționat acel teren agricol, președintele Băsescu e în stare să arunce în aer o țară întreagă, să primejduiască plata salariilor, a pensiilor, a investițiilor, a reparațiilor, a tuturor celor trebuincioase pentru 2014. Precum Nero pe vremuri când a dat foc Romei, azi președintele Traian Băsescu nu se uită că țara nu poate funcționa fără buget. Ce contează? Eu să scap!
Evident că dânsul maschează această iresponsabilitate prin cuvinte nobile. Dânsul, după ce în urmă cu câțiva ani a tăiat 25% din salariile bugetarilor și dacă n-ar fi fost Curtea Constituțională tăia tot atât și de la toate pensiile, acum brusc și dintr-o dată l-a lovit grija pentru popor și pentru accizele la benzină.
Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns de fapt.
Să ții un întreg buget în loc este, în mod clar, o iresponsabilitate. Nu suntem SUA, unde o amânare a măririi plafonului de datorii se poate transforma în dezbatere politică. În fond, SUA finanțează mai întreaga lume.
În schimb noi suntem o țară obișnuită, cu un buget obișnuit, care dacă nu e pus în aplicare la timp gripează buna funcționare a statului și a multor celor care au de-a face cu el: profesorii, doctorii, asistentele medicale, judecătorii, grefierii, polițiștii, pompierii, funcționarii publici, pensionarii, șomerii, copiii, persoanele cu dizabilități - și lista poate continua preț de multe paragrafe.
Din acest punct de vedere, întrebările sunt inevitabile. Să înțelegem că dintr-o dată de grija poporului Traian Băsescu nu-și dorește salarii mărite pentru medicii rezidenți? Să înțelegem că dânsul nu e de acord cu 10% în plus pentru profesorii debutanți? Că vrea să blocheze plata pensiilor? Să ne spună, să nu se ascundă după justificări populiste. De fapt să nu ne spună nouă. Să spună celor cărora le clamează că blochează bugetul
La final de mandat, moștenirea sa este deja avariată de Afacerea Călărași. Să continue ca un soi de lider discreționar cu banii statului este deja grav pentru imaginea sa, dar dincolo de asta este din păcate și în detrimentul țării.