BNR către bănci: Evitaţi procesele şi negociaţi cu clienţii pe clauzele abuzive
BNR consideră că băncile ar putea să negocieze cu clienții pe clauzele considerate abuzive și să încheie înțelegeri cu aceștia, pentru a evita procese colective în instanță, spune viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, potrivit Wall-Street.ro.
"Nu doar că o considerăm posibilă, o considerăm și dezirabilă, pentru că ea salvează timp și salvează bani pentru toată lumea. Am încurajat băncile să creeze mecanisme de consultare, mediere, conciliere cu clienții", a spus Olteanu, întrebat dacă BNR consideră posibilă soluția unei înțelegeri între bănci și clienți pe clauze abuzive.
Cu toate că a început precizând că nicio clauza abuzivă nu are ce căuta în contractele de creditare, Olteanu a avut un discurs construit în sensul protejării băncilor comerciale.
Dacă în precedentele luări de poziție, BNR a adus ca argumente pentru o abordare precaută a proceselor colective stabilitatea financiară și protecția deponenților băncilor, de această dată viceguvernatorul Olteanu a invocat interesul public al relansării creditării.
Potrivit Protecţiei Consumatorilor, românii au trimis în acest an 6.084 de reclamaţii despre bănci şi IFN-uri. Cele mai frecvente aspecte reclamate au fost:
- nerespectarea clauzelor contractuale;
- neînscrierea în contractul de credit a tuturor comisioanelor;
- redactarea contractelor într-o formă necorespunzătoare;
- existenţa clauzelor abuzive;
- perceperea de comision de risc;
- neînchiderea conturilor solicitate;
- informare incompletă şi/sau incorectă;
- eliberare de card cu întârziere;
- blocare cont;
- modificare dată de plată scadentă;
- neeliberare document de stingere a obligaţiilor de plată;
- neeliberare grafic de rambursare;
- lipsa unei copii a contractului;
- refuz reeşalonare;
- mărire rată lunară de credit;
- popriri abuzive pe salariu/pensie;
- funcţionare defectuoasa ATM-uri;
- neacceptare monede la plata facturi la ghişeu;
- tratament preferenţial la ghiseu pentru clienţii băncii faţă de nonclienţi.
Din totalul reclamaţiilor ce vizau băncile şi instituţiile financiare nebancare înregistrate în perioada 2012-31 august 2013, aproximativ 40% dintre acestea s-au dovedit întemeiate în urma cercetării documentelor şi la operatorul economic controlat, precizează ANPC.