BNR face lumină
De la o vreme încoace, președintele și acoliții săi într-ale politicii (atâția câți au mai rămas), se întrec în a plânge de grija economiei naționale.
Astfel, în timp ce Elena Udrea a devenit peste noapte expert în problemele bugetului, Traian Băsescu, mai puțin analitic, dar cu o argumentație nu mai puțin eronată, critică politica de investiții a guvernului sau încearcă să convingă că României îi merge prost fiindcă a început să exporte mai mult decât importă. Concluzia este însă aceeași în ambele cazuri: România se îndreaptă, chipurile, spre dezastrul economic.
Numai că revelațiile pesimiste ale celor doi sunt contrazise flagrant de analiștii și instituțiile care se pricep cu adevărat la economie și care demonstrează la unison că lucrurile merg în direcția cea bună. România înregistrează o creștere economică solidă, al cărei nivel a reușit să depășească până acum chiar și cele mai optimiste prognoze ale organismelor financiare internaționale. Agricultura a început să performeze și s-au obținut producții record la o serie de culturi, avem a doua creștere a producției industriale din UE și am reușit să triplăm rata de absorbție a fondurilor europene.
Dar poate domeniul în care se vede cel mai bine schimbarea în bine pe care guvernarea condusă de Victor Ponta a adus-o în economia românească este cel al investițiilor străine. Ani de-a rândul, la acest capitol România s-a aflat pe un trend descendent accentuat, care a început chiar înainte de intrarea oficială în criză. Speriați de climatul de conflictualitate și instabilitate politică întreținut de Traian Băsescu, investitorii străini au început încă din 2008 să ocolească România și să se reorienteze către alte piețe. Iar neîncrederea cu care aceștia priveau România s-a accentuat în perioada de criză, când politicile de austeritate haotică implementate de către cabinetele PDL-iste nu au făcut decât să demonstreze o totală lipsă de viziune în domeniul economic.
Lucrurile s-au schimbat însă radical după preluarea guvernării de către USL, iar pe măsură ce viziunea economică radical diferită a cabinetelor conduse de Victor Ponta a început să producă efecte, România a redevenit o țintă atractivă pentru investitorii străini. Astfel, după cum o dovedesc ultimele date furnizate de către BNR, România a reușit să înregistreze în 2012 prima creștere din ultimii patru ani de zile în privința investițiilor străine atrase.
Și mai important este că aceste investiții s-au îndreptat cu preponderență către industrie, și, în mod special, către industria prelucrătoare (31,3% din totalul investițiilor atrase). Putem trage astfel concluzia că discutăm despre investiții care generează un număr ridicat de locuri de muncă, ocupate cu contract stabil de angajați cu calificare medie și înaltă. Ceea ce explică de ce, de la preluarea guvernării de către USL, numărul de contracte stabile s-a majorat cu peste 100.000, iar salariu mediu brut a crescut cu 83 de lei.
Realitatea economică, așa cum este ea descrisă de instituțiile financiare cele mai prestigioase, contrazice așadar în mod flagrant elucubrațiile prezidențiale, iar românii, oricât ar încerca Traian Băsescu și camarila sa să deformeze situația de fapt, au început să simtă pe propria piele că lucrurile merg în direcția cea bună.