Bogdan Aurescu: „În jur de 2,7 milioane de tone de cereale din Ucraina au tranzitat deja România”
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă, luni, la Bruxelles, la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe, unde va pleda pentru sprijinirea Ucrainei, inclusiv prin alocarea unei noi tranşe financiare prin Facilitatea Europeană pentru Pace.
Înaintea reuniunii, Aurescu a declarat că, până acum, în jur de 2,7 milioane de tone de cereale din Ucraina au tranzitat România. La întâlnirea cu șefii diplomațiilor europene, ministrul de externe va prezenta și rezultatul Conferinței Platformei de Sprijin pentru Moldova.
„Astăzi vom avea o altă discuție importantă despre efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei, împreună cu ministrul de externe al Ucrainei, domnul Kuleba. Este prima discuție de acest fel la nivelul miniștrilor de externe după decizia istorică a Consiliului European de la sfârșitul lunii iunie de a acorda statut de candidat Ucrainei. Vom discuta astăzi - și credem că este foarte important - cum putem ajuta Ucraina să facă reforme în condițiile actuale de război. Pentru că, după cum știți, Avizul Comisiei din 17 iunie, care propunea acordarea statutului de candidat, a stabilit și o serie de repere, așa că Ucraina trebuie să facă reforme. În condițiile actuale, aceasta este o provocare. Totodată, astăzi voi prezenta colegilor mei eforturile depuse de Guvernul României și autoritățile române pentru a facilita tranzitul cerealelor ucrainene prin România. Potrivit cifrelor pe care le avem, până acum, în jur de 2,7 milioane de tone de cereale din Ucraina au tranzitat deja România”, a declarat ministrul de externe.
Bogdan Aurescu spune că Ucraina trebuie ajutată pentru că „dacă Ucraina eșuează, atunci securitatea României, securitatea cetățenilor români și securitatea euro-atlantică sunt amenințate.”
„Uneori aud voci, în România sau în altă parte, care propagă, vrând-nevrând, narațiunile propagandei rusești întrebând „De ce ajutați Ucraina și cetățenii ucraineni?”; „De ce nu ajuți mai degrabă România decât Ucraina?”. Și răspunsul meu la aceste voci este tare și clar: dacă Ucraina eșuează, atunci securitatea României, securitatea cetățenilor români și securitatea euro-atlantică sunt amenințate. Deci este în interesul strategic al României și al tuturor statelor membre europene să sprijine pe deplin Ucraina pentru a se impune în acest război, care a fost declanșat de Rusia împotriva vecinului nostru”, spune Aurescu.
Ministrul de externe prezintă la Bruxelles și rezultatele Conferinței Platformei de Sprijin pentru Moldova, prin care s-a reușit obținerea unor angajamente de 615 milioane de euro.
„În același timp, trebuie să sprijinim și alte țări din regiune, de exemplu Republica Moldova, Georgia și, de asemenea, trebuie să ne uităm foarte atent la ceea ce se întâmplă în Caucazul de Sud și chiar în Asia Centrală. Vorbind despre Republica Moldova, voi prezenta astăzi rezultatul foarte bun al Conferinței Platformei de Sprijin pentru Moldova, pe care am găzduit-o vineri, la București, împreună cu Ministrul de Externe al Germaniei și Ministrul pentru Dezvoltare al Franței. Am avut rezultate foarte bune. Pe de o parte, am reușit să obținem angajamente în jur de 615 milioane de euro, din care 432 de milioane de euro granturi pentru Moldova. Și, pe de altă parte, am consolidat rolul acestei Platforme ca instrument de sprijinire a reformelor în Republica Moldova, deoarece Republicii Moldova i s-a acordat și statutul de candidat și trebuie să facă reforme în conformitate cu pașii sau reperele. care au fost cuprinse în Avizul Comisiei din 17 iunie”, a mai declarat Aurescu.
România spirijină și noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.
„Voi exprima astăzi sprijinul pentru noua tranșă pentru Facilitatea europeană pentru pace și, de asemenea, sprijinul deplin pentru noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei”, mai spune ministrul.
Tag-uri:
loading...
Ştirile orei
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x