Bogdan Aurescu: Uniunea Europeana nu işi permite să facă paşi înapoi
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri, ca este nevoie de o “viziune ambitioasa” privind Parteneriatul Estic, prin proiectarea unei “veritabile noi foi de parcurs”, subliniind ca Uniunea Europeana (UE) nu-si poate permite sa faca pasi inapoi, fata de partenerii estici.
“Romania va ramane deplin angajata si va contribui substantial – am facut deja o serie de propuneri in acest sens – pentru modernizarea Politicii de Vecinatate, pentru modernizarea Parteneriatului Estic astfel incat sa devina un instrument si mai eficient pentru sustinerea parcursului european al vecinilor nostri”, a declarat, miercuri, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu prilejul lansarii Presedintiei letone a UE.
Seful diplomatiei a subliniat faptul ca este foarte important ca toate statele membre sa ratifice “cat mai rapid” Acordurile de Asociere si de Liber Schimb semnate de UE cu Republica Moldova, Ucraina si Georgia.
Aurescu a precizat ca eforturile depuse de statele “cele mai avansate”, Republica Moldova fiind “cel mai bun performer”, reprezinta “o garantie pentru sustinerea parcursului european al acestor state”.
“Aceste progrese pe care Republica Moldova, Georgia si Ucraina le-au facut in anii trecuti, mai ales in ultimul an, s-au realizat intr-un context geopolitic extrem de complicat, marcat de foarte multe provocari. Cu atat mai mult trebuie sa fim alaturi de aceste state in eforturile pe care le vor face in perioada urmatoare, sa le dam tot sprijinul politic, toata asistenta economica si tehnica, daca sunt necesare, pentru a-si putea urma parcursul european”, a spus ministrul de Externe.
“Va trebui sa avem o viziune ambitioasa si sa proiectam spre viitor o veritabila noua foaie de parcurs pentru Parteneriatul Estic, pentru ca eu cred ca UE nu-si poate permite sa faca pasi inapoi fata de partenerii sai estici”, a subliniat Aurescu, adaugand ca este “o problema de credibilitate pentru UE in ansamblu” si “o atitudine corecta din punct de vedere geopolitic”. “UE trebuie sa-si calibreze oferta in conformitate cu optiunile politice si cu asteptarile partenerilor, evident si cu capacitatea acestora de a obtine rezultate”.