Bogdan Chiriţoiu (Consiliul Concurenţei): Legile nu pot să prevadă decât pentru viitor
Legile nu pot să prevadă decât pentru viitor, a declarat joi preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, referindu-se s-a referit la un amendament adoptat joi de comisiile juridice şi de industrii ale Camerei Deputaţilor, conform căruia preşedintele Consiliului trebuie să fi îndeplinit funcţii de conducere cu largi responsabilităţi pentru o perioadă de cel puţin 15 ani, în care a făcut dovada înaltei sale competenţe profesionale.
"Avem în paralel două proiecte de lege. Unul, care urmează să fie discutat acum, este o lege de aprobare a Ordonanţei guvernului, în momentul în care se va aproba în comisiile de raport acest proiect de lege merge direct la plen şi apoi la promulgare, deci e în fază finală şi sincer să fiu atenţia mea este concentrată în special pe acest text care e la finalul parcursului parlamentar. Avem, de asemenea, ceea ce s-a discutat până acum, un proiect de lege unde prima cameră sesizată e Camera Deputaţilor, deci care urmează să meargă la Senat. Aş vrea să văd textul final şi atunci ne vom uita împreună cu colegii mei şi atunci o să putem să avem o opinie mai clară. Nu sunt jurist, dar cred din experienţa mea limitată că legile nu pot să prevadă decât pentru viitor. Deci nu cred că o prevedere legală adoptată acum poate să afecteze ceea ce există deja în Consiliu, dacă Parlamentul doreşte să facă o lege pentru viitoarea conducere a Consiliului poate să o facă, noi putem să ne dăm cu părerea, dar pentru viitor, nu cred că pentru lucrurile care exista deja", a declarat Chiriţoiu la finalul şedinţei comisiilor.
Preşedintele Consiliului Concurenţei va trebui să fi îndeplinit funcţii de conducere cu largi responsabilităţi pentru o perioadă de cel puţin 15 ani, au decis, joi, deputaţii Comisiei juridice şi Comisiei de industrii într-o şedinţă comună.
Amendamentul PSD, votat joi de deputaţi la proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Concurenţei, va intra în vigoare după publicarea legii în Monitorul Oficial, Senatul urmând să fie Camera decizională în acest sens. Conform amendamentului, "preşedintele trebuie să fi îndeplinit funcţii de conducere cu largi responsabilităţi pentru o perioadă de cel puţin 15 ani, în care a făcut dovada înaltei sale competenţe profesionale şi manageriale".
Deputaţii au mai adoptat un amendament al PSD, conform căruia "membrii Consiliului Concurenţei sunt numiţi prin decret de către preşedintele României, pe baza votului dat de Parlament, la propunerea Comisiilor juridice ale celor două Camere". Până în prezent, preşedintele Consiliului Concurenţei nu era numit la propunerea Comisiilor juridice, ci a plenului Consiliului, propunerea fiind după aceea aprobată de Guvern. Mai exact, "numirea membrilor Plenului Consiliului Concurenţei se realizează de către Preşedintele României, la propunerea Colegiului Consultativ al Consiliului Concurenţei, cu avizul Guvernului şi după audierea candidaţilor în comisiile de specialitate ale Parlamentului".