Bogdan Oprea nu și-a revenit după chermeză
Bogdan Oprea nu este nici un spirit ieșit din comun, e doar un biet executant habotnic, care se teme că ”șefului” plin de hachițe i-ar putea displace un om prea relaxat, ba părea chiar prins pe picior greșit, cu musca pe căciulă, de parcă ar fi fost surprins întorcându-se de la una din chermezele de la Vila Dante despre a povestit atât.
Consilierul prezidențial Bogdan Oprea nu pare să fi depășit fără frustrări episodul umilirii publice care a survenit în urma intervenției confuze în emisiunea lui Gâdea, la Antena3, deși subiectul pe marginea căruia a dorit să facă precizări se discuta la emisiunea lui Ciutacu, pe RTV.
Un spirit mare nu s-ar fi dat de ceasul morții cu scuze cusute cu ață albă și nu s-ar fi sfiit să răspundă persiflărilor cu autoironie elegantă. La finalul zilei oboseala e mare și, orice s-ar spune, să greșești e omenește. Dar Bogdan Oprea nu este nici un spirit ieșit din comun, e doar un biet executant habotnic, care se teme că ”șefului” plin de hachițe i-ar putea displace un om prea relaxat, ba părea chiar prins pe picior greșit, cu musca pe căciulă, de parcă ar fi fost surprins întorcându-se de la una din chermezele de la Vila Dante despre a povestit atât.
După o zi de la episodul hilar frustrările consilierului au crescut considerabil, detaliu sesizabil în tonul și limbajul comunicatului prin care îl înfierează pe premierul Ponta în termeni și cu o stilistică rupte parcă din tiradele care desființau ”dușmanii poporului” în procesele staliniste ale vremii.
Problema de fond, însă, este că Bogdan Oprea își uită rolul, locul și îndatoririle și comite astfel un veritabil și extrem de blamabil abuz în serviciu. Ca purtător de cuvânt, domnia sa ar trebui să exprime în limbaj corect, clar și neutru poziția președintelui român într-o problemă sau alta. Termeni și tonul folosiți de ”consilierul” Bogdan Oprea frizează nesimțirea crasă pe care o întâlnim adeseori în certurile personale ale unor persoane de factură nu foarte elevată. Am mai întâlnit tonul și termenii aceștia în tiradele unor politicieni din extremele eșichierului politic, personaje care se autointitulau fără modestie ”tribuni” și profitau de imunitatea conferită de statusul politic pentru a-și regla umorile cu oricine îndrăznea să-i deranjeze.
Ori, domnul Oprea nu este politician și nu are căderea să scrie tirade politice. Dacă cineva i-a pus în față acel text și i-a ordonat să-l semneze în nume personal întocmai, îmi permit să-i semnalez consilierului că este și el, ca noi toți, un om al muncii cu drepturi consemnate și protejate de legislația în vigoare și, ca atare, nu ar trebui să lase pe viitor niciun șef ierarhic să-i forțeze mâna și limitele discursului.
În eventualitatea în care, totuși, colecția de insulte proferată de acesta sub pretextul unui comunicat oficial îi aparține, îi atragem atenția că un purtător de cuvânt afirmă, neagă sau vine cu precizări pe un subiect. Tonul folosit este supus constrângerilor profesionale dar reflectă și importanța instituției pe care o reprezintă. Exact aceleași cuvinte, dacă ținea morțiș, le putea citi foarte bine și Traian Băsescu. În fond președintele este un politician, la fel cum este și destinatarul insultelor proferate, iar rostul imunității este tocmai acela de a-i face să se simtă neîngrădiți de limitările unui limbaj prea puțin expresiv.
Dar, iarăși, Bogdan Oprea nu este un politician și mizerii precum comunicatul său de ieri, cam în aceeași termeni, analiștii politici au auzit sau citit doar prin comunicatele nord-coreene.
Dacă domnia sa, consilierul și purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea, nu-și poate înghiți frustrarea, supărările și pornirile spre diatribă politică, ar trebui să se reorienteze profesional de urgență existând numeroase oportunități în care astfel de abilități sunt deopotrivă binevenite și bine remunerate. O dilemă asemănătoare, în care consilierul politic dorea să fie în același timp și un editorialist politic incisiv a avut de curând și domnul Sorin-Roșca Stănescu. În urma acestor ezitări, pentru distinsul senator liberal a decis până la urmă liderul de partid, Crin Antonescu.
Ceva însă ne face să intuim că această situație nu se va repeta și reacția șefului lui Bogdan Oprea, va fi alta. Traian Băsescu pare să admită, să savureze și să solicite exact genul de atac politic deghizat în comunicat oficial, de care s-a făcut vinovat în acest caz Bogdan Oprea.
Ştirile orei
imi place,are iz de telenovela...
si o gluma rautacioasa(anticipat scuze):cred ca v-ati intalnit la Dante,dar nu ti-a dat atentie...
nu trebuie sa pui la suflet...