Boiaua de ardei iute, mai puternică decât algocalminul

| 28 ian, 2014

Valentele terapeutice ale ardeiului iute in combaterea durerii sunt cunoscute de foarte mult timp in toata lumea si, bineinteles, in tara noastra. Foarte multi cercetatori au studiat calitatile acesteia, astfel aparand o gama destul de larga de produse farmaceutice folosite pentru calmarea durerilor.

Multa vreme s-a pus intrebarea „Care este componenta ardeiului iute care determina calitatile acestuia?” Pe baza a peste 650 de experimente stiintifice efectuate in Statele Unite, Italia, precum si in Suedia, s-a dovedit ca substanta denumita capsaicina continuta de ardeiul iute – Capsicum annum longum (ardeiul rosu de Cayenne) si care da iutele sau usturimea in cavitatea bucala atunci cand este consumata, este direct raspunzatoare de calmarea a numeroase tipuri de dureri, pornind de la banalele dureri de cap pana la durerile artritice.

In dureri de cap se aplica tinctura de ardei iute (20%) pe tamplele care pulseaza de durere. Se poate ca pielea sa se inroseasca, sa usture, sa va curga nasul sau sa va usture ochii la fel ca atunci cand consumati ceva foarte condimentat. Prin repatarea tratamentului de mai multe ori pe zi, timp de mai multe zile, durerea inceteaza sau dispare complet, raporteaza medicii italieni si cei americani. Procentul de reusita la pacientii tratati este de 80%. La pacientii cu artita severa studiul efectuat pe 270 de bolnavi, rezultatul fiind ca mai mult de 70% au simtit diminuari semnificative ale durerii.

Cercetatorii suedezi au demonstrat ca preparatele de ardei iute, prin proprietatea lor de a determina organismul sa-si sintetizeze propriul agent antiinflamator, determina o reducere a inflamatiei la locul dureros la pacientii suferinzi de osteoartrita si reumatism.

In afara de solutia de uz extern (tinctura) se mai pot folosi capsulele cu boia de ardei iute, capsule ce pot fi cumparate de la magazinele cu produse naturiste. Un medic american, Richard Quin, dupa ce a suferit un atac de cord urmat de o operatie pe cord deschis, vazand ca se simte in continuare rau si medicii nu mai au cum sa-l ajute, a umplut cateva capsule cu boia de ardei iute si le-a inghitit (s-a dovedit ca invelisul de gelatina a capsulelor fereste cavitatea bucala de usturime la inghitire). Rezultatul ?! ... Dupa 13 ani de la eveniment Richard Quin traieste, este bine sanatos si s-a imbogatit vanzand capsule cu paprika.

Si in bolile cardiovasculare boiaua de ardei iute este recomandata deoarece capsaicina actioneaza ca un stimulent general, reducand acumularea de colesterol prin cresterea transformarii si excretarii lui sub forma de acizi biliari.

Capsulele de ardei iute mai sunt mentionate ca fiind utile la tratarea ulcerului gastric, a depresiei, oboselii cronice sau a epuizarii.

La aplicarea produselor de uz extern (tinctura de ardei iute) este indicat sa se dea o mai mare atentie la fenomenele alergice, avand in vedere potentialul alergenic al capsaicinii (care determina eliberari de histamina si alte amine biogene la nivel local). De aceea tratamentul trebuie sa inceapa prin aplicarea cu prudenta si in functie de tolaranta a tincturii, dupa care se va creste cantitatea aplicata si numarul de aplicatii. La fel si in cazul capsulelor de ardei iute, atentie la intoleranta si la fenomenele alergice si secundare care pot aparea.

In final iata si cateva recomandari pentru achizitionarea produselor cu boia de ardei iute. Va puteti umple acasa aceste capsule cu boia de ardei iute, insa atentie de unde o cumparati. Este de preferat achizitia din magazine alimentare, unde firma producatoare poarta raspunderea produsului, avand in vedere vechiul scandal al falsificarii boielii cu miniu de plumb. Cel mai bine cumparati-va ardei iuti, uscatii si macinati-i. Este mult mai sigur.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ