Bolojan: Educația financiară nu este un avantaj, ci o necesitate

| 11 apr, 19:28

Președintele interimar Ilie Bolojan afirmă că educația financiară este o componentă esențială într-o societate modernă și funcțională și subliniază că aceasta nu este un avantaj, ci o necesitate, mesaj transmis, vineri, la un eveniment organizat la sediul Băncii Naționale a României.

''Educația financiară este o componentă esențială într-o societate modernă și funcțională, într-un context economic tot mai complex, în care oamenii trebuie să ia decizii financiare importante de la vârste tot mai fragede și este esențial să aibă cunoștințele și abilitățile necesare pentru a face alegeri informate și responsabile'', spune Bolojan în mesaj, care a fost prezentat de consilierul onorific Dragoș Anastasiu în cadrul celei de-a treia ediții a Forumului Educației Financiare.

Președintele interimar afirmă că Banca Națională a avut, în cei 145 de ani de activitate, un rol important în dezvoltarea economică a țării, prin obiectivul său fundamental de menținere a stabilității prețurilor, și a apreciat implicarea sa activă în promovarea educației financiare, atât prin proiecte proprii, cât și prin colaborări instituționale.
''Colaborarea cu BNR pentru elaborarea Strategiei Naționale de Educație Financiară 2024-2030 este un pas necesar, aliniat la recomandările OCDE. Scopul este clar: consolidarea unei culturi financiare în rândul tuturor categoriilor de vârstă, cu accent pe tineri, dar incluzând și adulți și antreprenori. Pentru ca această strategie să funcționeze, este nevoie de colaborare între instituții publice, mediul privat, societatea civilă și sistemul de educație. Doar prin cooperare putem construi o societate în care fiecare cetățean știe cum să-și gestioneze banii, evită riscurile inutile și contribuie la o economie sustenabilă. Educația financiară nu este un avantaj, ci o necesitate. O societate în care oamenii înțeleg cum funcționează economia și ce impact au deciziile financiare este mai responsabilă și mai stabilă'', arată Bolojan.
El îi felicită pe studenții din acest domeniu.
''Strategia adoptată de România, cu sprijinul experților OCDE, înseamnă mai mult decât un document. Înseamnă introducerea educației financiare în școli, resurse digitale, programe pentru părinți și profesori, și, mai ales, șanse mai bune pentru fiecare tânăr de a-și construi un viitor financiar mai sigur. Educația financiară nu are legătură cu îmbogățirea rapidă, ci cu înțelegerea banilor și a deciziilor care ne influențează viața. Înseamnă libertatea de a alege informat'', spune președintele interimar.
Ilie Bolojan subliniază că ziua de 11 aprilie trebuie să fie recunoscută ca reper pentru toate instituțiile statului.
''Continuarea acordării Înaltului Patronaj al Președintelui României pentru Forumul Educației Financiare înseamnă recunoașterea și susținerea unor inițiative care aduc un impact concret în societate. În încheiere, felicit Banca Națională a României pentru contribuția sa și îi încurajez pe toți cei implicați - din mediul academic, de afaceri și din administrație - să continue cu seriozitate acest demers. Este un efort strategic, dar și profund uman, care influențează viitorul economic al României'', conchide șeful statului.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ