Bombele alimentare de la supermarket! Ce produse ne baga in spital
Cateva produse alimentare folosite de multi dintre noi pot cauza probleme grave de sanatate. Produsele care se gasesc in magazine, cum ar fi branza cu smantana sau diferite lactate contin o substanta care afecteaza organismul uman.
Nu multe persoane stiu ca pe rafturile din magazine si supermarketuri exista produse lactate care contin „caragenan”, un aditiv alimentar cu rol de ingrosare, gelifiant, emulgator si umectant. In multe produse lactate prezente in hypermarketuri este folosit caragenanul printre ingrediente, noteaza bzi.ro.
Aceasta substanta este extrasa din alge marine si chiar daca este naturala nu are un efect tocmai benefic organismului uman. De-a lungul timpului aceasta substanta a fost testata pe sobolani, iar dupa un anumit timp acestia au facut cancer de colon. Un produs care contine „caragenan” impiedica asimilarea mineralelor si unor grasimi, de asemenea poate avea actiune laxativa.
„Efectele negative sunt impotriva tubului digestiv si poate produce cancer de colon. Este foarte frecvent introdus in produse din lapte, smantana, iaurt, unele bauturi, produse de cofetarie si in altele”, a declarat Elena Isan, sef laborator la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.
Citeşte şi: EFECTE DEVASTATOARE! Ai auzit de E407? Cu siguranță, și tu îl consumi!
Trebuie subliniat ca acest ingredient nu este interzis comercializarii si inca nu se cunoaste cantitatea care afecteaza corpul uman. Smantana pentru gatit este un produs des folosit in bucatarie, dar gospodinele nu cunosc riscurile la care se expun ele si familia lor. Medicii trag un semnal de alarma in privinta acestui stabilizator si atentioneaza populatia sa reduca consumul acestor substante.
„Orice aditiv de acest gen poate provoca diferite afectiuni. Din pacate, pe piata romaneasca exista foarte multe produse care au in compozitie caragenan, cunoscut sub denumirea de E407. Consumul acestor produse poate provoca tulburari de tranzit, digestive, diaree sau toxicitate. In acest moment nu exista nicio directiva care sa interzica aceste substante, de aceea recomand iesenilor sa le evite pe cat posibil”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru.
Citeşte şi: Corina Zugravu, INSP: Toți aditivii alimentari folosiți în România sunt utilizați în întreaga Europă
Ce spun reprezentanţii supermarketurilor
Este de notorietate faptul ca acest aditiv, caragenanul, este utilizat pe scara larga in industria alimentara fiind general autorizat pentru utilizare in produsele alimentare, in conformitate cu specificatiile legale, fiind folosit in multe alte produse alimentare existente pe piata la comercializare.
1. Caragenanul (E407) este un aditiv alimentar aprobat autorizat pentru utilizarea in alimente, conform legislatiei nationale (Ordinul nr. 295 din 12 iulie 2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele alimentare pentru consum uman – ,,Ordinul 295/2002″) si a Uniunii Europene (Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari – ,,Regulamentul CE 1333/2008″).
2. Autorizarea utilizarii in alimente a aditivilor alimentari, inclusiv a caragenanului, se face, conform Regulamentul CE 1333/2008, numai in conditiile asigurarii unui inalt nivel de protectie a sanatatii populatiei.
3. Conform articolelor 4 si 6 alin. (I) din Regulamentul CE 1333/2008, un aditiv alimentar poate fi inclus in lista aditivilor aprobati / autorizati daca nu pune nicio problema de siguranta pentru sanatatea consumatorului la dozele propuse, conform dovezilor stiintifice disponibile.
4. In conformitate cu Ordinul 295/2002, Ministerul Sanatatii este autoritatea care, la nivel national, poate retrage sau suspenda temporar utilizarea aditivilor in cazul in care apar informatii noi sau reevaluari ale informatiilor existente pe baza carora se constata ca utilizarea aditivilor in alimente pericliteaza sanatatea publica, deci se incadreaza in prevederile legale la nivel national. Or, dovada a caracterului sigur a utilizarii caragenanului in produsele alimentare, Ministerul Sanatatii nu a luat o astfel de masura.