BOSNIA nu exclude trecerea imigranţilor pe teritoriul său
Bosnia nu exclude trecerea imigranţilor pe teritoriul său în drumul lor spre Europa Occidentală, a declarat miercuri la Skopje ministrul bosniac de externe, Igor Crnadak, transmite AFP, scrie Agerpres.
"Bosnia va examina cu seriozitate două itinerarii posibile pe care le-ar putea folosi refugiaţii. Primul, dinspre Serbia, prin satele Bijeljina (nord-estul Bosniei - n.r.) şi Zvornik (est), iar celălalt - dinspre Albania", trecând prin Muntenegru, a declarat Crnadak la sfârşitul unei întrevederi cu omologul său macedonean Nikola Poposki.
Sarajevo consideră că "închiderea frontierei (Bosniei - n.r.) nu este o soluţie. Dimpotrivă, acest lucru face mai dificilă găsirea unei soluţii", a precizat ministrul.
Peste 160.000 de imigranţi au traversat în acest an Macedonia, o ţară de tranzit major pentru imigranţii care încearcă să ajungă în Serbia, apoi în Ungaria, spre vestul Europei, din Grecia şi, într-o măsură mai mică, din Bulgaria.
Belgradul a încetat de la 16 septembrie să mai trimită imigranţi spre Ungaria, care şi-a închis printr-un gard de sârmă ghimpată cei 175 de km de graniţă cu Serbia. De atunci, numărul trecerilor ilegale spre Ungaria s-a diminuat considerabil, iar Croaţia a devenit noua cale de acces spre Europa Occidentală pentru imigranţi, o mare parte dintre aceştia provenind din zonele de conflict din Siria şi Irak.
În prezent, Zagrebul îi conduce pe imigranţi spre frontierele sale cu Slovenia, dar în special cu Ungaria, Budapesta ridicând un gard de sârmă ghimpată şi la frontiera sa terestră cu Croaţia, cele două ţări fiind separate pe circa 300 de km de râul Drava, mult mai dificil de traversat.
Chiar dacă imigranţii obţin o nouă cale de acces prin Bosnia, ei vor trebui totuşi să treacă din nou prin Croaţia, deoarece această ţară, membră a Uniunii Europene din 2013, este unicul vecin de la frontierele de vest, nord şi sud.
Bosnia are, de asemenea, o frontieră comună cu Serbia la est şi cu Muntenegru al sud-est.