Budapesta vrea să cumpere Transilvania la bucată?
Vorbim despre o încercare a politicienilor maghiari de a stabili o ofertă abuzivă, neconcurențială, pentru a cumpăra bucată cu bucată pământul din Transilvania – mai ales din zona celor trei județe cu un procent mare de populație maghiară – Târgu Mureș, Harghita și Covasna.
Potrivit informațiilor vehiculate recent în presa centrală, ataşatul pe probleme de agricultură al Ambasadei Ungariei la Bucureşti, Szabo Jozsef Andor, ar fi declarat că proprietarii de teren din România care doresc să-şi vândă proprietăţile cetăţenilor maghiari vor primi o rentă viageră și își pot păstra terenul pe numele lor pentru a îl pot folosi toată viața.
Informația este una extrem de sensibilă și a stârnit discuții puternice la nivelul opiniei publice din România, deoarece este vorba despre o ofertă care ar susține intrarea pe piaţa funciară din Transilvania a cetăţenilor maghiari și pierderea controlului asupra terenurilor de către cetățenii sau statul român.
Practic vorbim despre o încercare a politicienilor maghiari de a stabili o ofertă abuzivă, neconcurențială, pentru a cumpăra bucată cu bucată pământul din Transilvania – mai ales din zona celor trei județe cu un procent mare de populație maghiară – Târgu Mureș, Harghita și Covasna.
Un portal de presă ungar a publicat un interviu cu Szabo Jozsef Andor în care acesta susține că inițiativa are ca scop transferul pământului deținut de români către cetățenii maghiari, iar în unele cazuri predarea terenurilor unor tineri din Secuime care s-ar arăta dispuși să-l lucreze.
Sistemul presupune și deschiderea de către guvernul de la Budapesta a unor birouri pentru evaluarea terenurilor și lansarea de oferte. Nu este clar dacă planul Ungariei are în vedere facilitarea achiziției de terenuri pentru toți cetățenii statului sau dacă terenurile ar ajunge eventual proprietate publică.
Într-un interviu la postul de radio Erdely FM, ataşatul pe probleme de agricultură al Ambasadei Ungariei la Bucureşti a declarat că “statul maghiar ar cumpăra terenuri agricole în Ardeal”, mai ales de la românii bătrâni care au rămas cu terenurile ce nu pot fi lucrate după ce copiii acestora au părăsit localitatea.
O astfel de situație ar putea genera, cu siguranță, un conflict diplomatic semnificativ între România și statul vecin. Deja mesajele transmise de Szabo Jozsef Andor fac referire la o eventuală incapacitate a statului român de a-și proteja terenurile agricole și proprietarii care le lucrează, iar o astfel de atitudine ar putea fi „prea mult” pentru autoritățile române.
Să ținem cont că situația este generată de faptul că piaţa funciară a fost liberalizată la 1 ianuarie 2014, dată de la care şi cetăţenii străini pot cumpăra teren agricol în România. Astfel, statul român ar trebui să elimine, conform legislației europene, restricţiile impuse cetăţenilor străini care vor să cumpere terenuri agricole, inclusiv obligaţia de a avea experienţă în agricultură.
Proiectul de lege adoptat de Parlament în acest sens păstrează totuși prevederea privind dreptul de preempţiune al cetăţenilor români, dar a întâlnit unele probleme datorită președintelui Traian Băsescu, care a decis să ceară reexaminarea actului de către Parlament pentru clarificarea unor puncte. Totul în contextul scandalului privind achiziția de către fiica locatarului de la Cotroceni a unui teren în comuna Nana din județul Călărași.
Pe de altă parte, până acum, străinii care au vrut să achiziţioneze pământ în România trebuie să înfiinţeze o firmă persoană juridică română, iar conform datelor reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, străinii deţin în prezent prin intermediul unor firme aproximativ 700.000 - 800.000 de hectare de teren agricol în România.
Situația actuală este foarte sensibilă și trebuie găsit un echilibru atent între prevenirea abuzurilor, a pierderii controlului asupra capacității de productie agricolă de către statul român și respectarea legislației și a valorilor europene privind libera circulaţie a capitalului şi libertatea de alegere a domiciliului şi a locului de muncă.