Bugetele SRI, SIE, SPP, STS pe 2016, adoptate în comisiile pentru buget ale Parlamentului
Comisiile reunite de buget-finanțe ale Parlamentului au adoptat, sâmbătă, în unanimitate, bugetele pe anul viitor ale Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Protecție și Pază, Serviciului de Telecomunicații Speciale și pe cel al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, în forma propusă de inițiatori, transmite Agerpres.
Bugetul alocat SRI pentru anul viitor este de 1.850.905 mii lei, mai mare cu 19% față de 2015.
Adjunctul directorului SRI, generalul George Viorel Voinescu, a afirmat, la dezbaterile din Comisiile reunite pentru buget, că în fundamentarea solicitărilor bugetului pe 2016 s-a avut în vedere necesitatea ca serviciul să își îndeplinească la parametri optimi misiunile specifice, preocuparea principală vizând gestionarea preventivă și anticipativă a riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale.
El a punctat că SRI ar putea solicita suplimentări de fonduri cu ocazia rectificărilor sau atunci când se vor demara noi proiecte din fonduri europene.
SIE are alocat pentru anul viitor un buget de 272.510 mii lei, înregistrând o creștere de 6,46% față de 2015, când a fost de 255.968 mii lei.
Adjunctul directorului SIE, generalul Cătălin Sarcă, a afirmat sâmbătă că bugetul asigură serviciului la acest moment nevoile pe anul 2016.
Serviciul de Protecție și Pază are alocată suma de 163.825 mii lei pentru anul viitor, în scădere cu 3,07% față de anul 2015.
Potrivit directorului economic al instituției, generalul Ioan Costea, bugetul pe 2016 va asigura protecția demnitarilor români și străini pe teritoriul țării, mentenanța tehnicii auto, a armamentului, echipamentelor, plata drepturilor bănești oferite personalului, înlocuirea autoturismelor destinate demnitarilor români și străini.
Bugetul alocat pentru STS pe anul viitor este de 274.289 mii lei, în scădere cu 37,13% față de anul 2015.
Directorul STS, Marcel Opriș, le-a spus parlamentarilor că se văd o dată pe an pentru repartiția banilor. În replică, președintele Comisiei pentru buget din Camera Deputaților, Viorel Ștefan, a precizat, în glumă, că se văd "o singură dată, dar în schimb se aud mult mai des".
Potrivit lui Opriș, bugetul STS cuprinde toate cheltuielile necesare estimate pentru desfășurarea celor două tururi de alegeri din 2016.
Comisiile reunite pentru buget au aprobat sâmbătă și bugetul Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, care are alocată suma de 15.788 mii lei, mai mare cu 31,84% față de anul 2015.