Bugetul pentru 2014 arată că Guvernul are viziune în domeniul Educației
După cum știm cu toții, Educaţia un rol deosebit de important pentru reuşita în viaţa individuală a cetășenilor unui stat în dezvoltare.
Importanţa educaţiei se poate observa şi prin faptul că orice guvern, din orice stat, cât ar fi el de sărac, are un minister sau un departament al învăţământului căruia îi alocă un procentaj semnificativ din buget. Educaţia copiilor şi a tinerilor este o misiune delicată de care responsabilii din stat trebuie să se îngrijească, deoarece ei sunt viitorul și motorul acestei societăți.
Așadar, ținând cont de faptul că educația este o necesitate vitală, Guvernul condus de premierul Victor Ponta a decis implementarea unei serii de modificări ale politicii bugetare care vizează majorarea salariilor unei categorii de profesori, ajutoare financiare semnificative pentru studenți, plata unor restanțe rezultate din eșecul guvernamental al Cabinetului PDL și integrarea tinerilor pe piața muncii.
Pentru 2014, Guvernul va implementa majorarea cu 10% a subvenției acordate de la bugetul de stat pentru căminele și cantinele din campusurile universitare. Măsura se adaugă deciziei din proiectul de buget transmis de Executiv spre Parlament de majorare cu 10% a salariilor profesorilor debutanţi din învăţământul preuniversitar, cu o vechime maximă de şase ani la locul de muncă, şi cu 10% a salariilor preparatorilor şi asistenţilor universitari.
Majorarea subvenției pentru căminele și cantinele din campusurile universitare face parte din programul guvernamental de susținere a Educației și Cercetării românești. Actualul guvern demonstrează prin aceasta că ramâne fidel politicii sale de transformare a sistemului educațional într-un motor de creștere și de dezvoltare a României.
Totodată, măsurile se alătură, desigur, și majorării nivelului de finanțare a proiectelor de infrastructură. În acest sens trebuie reamintită decizia de realocare a peste 300 de milioane de euro din fondurile prevăzute in POS Transport şi Mediu la Programul Operaţional Regional, pentru a se finaliza toate lucrările începute cu fonduri europene în infrastructura şcolară.
Seria de modificări ale politicii bugetare sunt foarte utile și demonstrează respect față de sistemul educațional, dar arată și importanța pe care o acordă Guvernul acestui sector extrem de important al societății românești, în condițiile în care în ultimii ani finanțarea și salariile au fost drastic reduse datorită politicii de austeritate a liderilor democrat-liberali.
Având în vedere modelul din 2010 - 2011 de austeritate: tăieri de salarii și pensii, cresterea TVA-ului și împrumuturi foarte mari de la instituțiile internaționale, schimbarea de paradigmă dovedită de actuala guvernare, bazat pe o viziune ce a început să schimbe parcursul României încă din 2012, se axeaza pe creșterea veniturilor tăiate și restituirea datoriilor, încercându-se astfel repararea nedreptăților ce au afectat atât viața de zi cu zi a unor importante categorii sociale, cât și disciplina bugetară.
Astfel, Victor Ponta alocă din bugetul pe 2014 peste un miliard de lei pentru a fi plătite în continuare hotărârile judecătorești prin care profesorii titulari și-au caștigat drepturile tăiate de către Guvernul Boc în 2010.
Totodată, în cadrul organizării bugetului pe 2014, premierul a transmis și un mesaj de susținere pragmatică pentru medicii și farmaciştii rezidenţi, ce constă în acordarea unei burse lunare neimpozitate de 150 de euro. Acest fapt ce demostrează încă o data interesul Guvernului Român în vederea creșterii calității actului educațional, dacă ținem cont că rezidenții sunt de fapt absolvenți ai Universităților de profil care „intră în pâine” prin practica de specialitate cu pacienți de a căror sănătate sunt responsabili.
Executivul român facilitează totodată accesul tinerilor pe piața muncii prin încurajarea acestora să-și continue studiile superioare cu integrarea în sistemul sanitar românesc. Zilele trecute universitațile de medicină și farmacie care au organizat o noua sesiune de rezidențiat. Concursul s-a desfășurat descentralizat în șase centre universitare din țară, iar ocuparea posturilor de specialitate a avut drept criteriu ordinea punctajului de promovare obținut. Speranța Guvernului este că bursele oferite vor motiva un număr cât mai mare de tineri să rămână în țară și să profeseze cel puțin pentru următorii cinci ani.
De asemenea, începând cu 2014 se vor promova programele europene de tipul „Garanția pentru tineri”, care presupune ca la patru luni de la terminarea studiilor sau intrarea în şomaj tinerii să beneficieze de alternative şi soluţii reale, precum obţinerea unei formări profesionale gratuite sau accesul la un internship.
Importanța acestor măsuri și acțiuni coerente întreprinse și asumate de Guvern, în vederea creșterii calitătii educației tinerilor, stau la temelia dezvoltării unei societăti bazate pe valori. Proiectele notabile demarate reprezintă o garanție în vederea obținerii unui loc de muncă după terminarea studiilor, fiind parte a unei viziuni conform căreia educaţia reprezintă o investiţie, nu un cost, iar profesioniștii sunt cea mai importantă resursă pentru societate.