Bugetul pentru Eurovision 2014, aprobat: 178.000 de euro

| 11 apr, 2014

EUROVISION 2014. Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române a aprobat, joi, participarea României la Eurovision, care se va desfăşura în luna mai la Copenhaga, şi un buget de circa 178.000 de euro, la această finanţare asigurată de TVR urmând să se adauge şi un sprijin financiar din partea Guvernului.

EUROVISION 2014. Decizia privind participarea României la Eurovision Song Contest 2014 a fost luată, joi, de noul Consiliu de Administraţie (CA) al TVR în prima şedinţă organizată de la numirea sa de Parlament, pe 1 aprilie.

România va fi reprezentată la Eurovision de Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu (Ovi), cu piesa "Miracle", câştigătoare a finalei selecţiei naţionale a Eurovision, care s-a desfăşurat pe 1 martie.

Contactat vineri de MEDIAFAX, Claudiu Brânzan, membru în CA, a confirmat că în şedinţa de joi a CA a fost aprobată participarea României la Eurovision.

"Şi, potrivit proiectului pe care ni l-a prezentat Liana Stanciu (şefa delegaţiei României la Eurovision, n.r.), costurile pot fi acoperite şi probabil vor fi şi recuperate din încasările de publicitate care se vor face pe acest concurs", a explicat Claudiu Brânzan.

De asemenea, el a confirmat pentru MEDIAFAX că, pentru participarea în bune condiţii la ediţia de anul acesta a Eurovision, care se va desfăşura în luna mai, la Copenhaga (Danemarca), "s-a promis un ajutor din partea Guvernului".

Contactată vineri de MEDIAFAX, Liana Stanciu, şefa delegaţiei României la Eurovision, a declarat că sprijinul financiar pe care îl va oferi Guvernul nu are nicio legătură cu decizia luată joi de CA al TVR.

"Nu are nicio legătură cu Consiliul de Administraţie al TVR. Are mai degrabă legătură cu faptul că vorbim despre imaginea României, că Televiziunea Română este limitată în finanţare anul acesta din cauza situaţiei în care se află şi atunci am ales să încercăm pe la diverse instituţii care ne-ar fi putut ajuta şi am găsit sprijin la Secretariatul General al Guvernului, la cabinetul primului-ministru, care finanţează, în sensul că decontează preproducţia de spectacol şi spectacolul de pe scenă şi un videoclip, care sunt practic cărţile de vizită ale României anul acesta în Europa la Eurovision", a spus Liana Stanciu.

Ea nu a precizat care este suma pe care o va deconta Guvernul, însă a precizat că Executivul va sprijini prezenţa pe scena Eurovision a celor doi artişti, Paula Seling şi Ovi.

"Ieri s-a intrat în CA şi s-a stabilit un grafic probabil de eşalonare a taxei de participare. Televiziunea Română contribuie cu această taxă, cu taxele de relee, cu acomodarea echipei formate din artişti, adică plăteşte hotelul şi drumul, dar nu poate suporta şi spectacolul şi nimic din zona de PR, nimic din zona de promovare, nimic din zona artistică, pentru că nu sunt bani. Şi atunci m-am dus către instituţia guvernamentală împreună cu cei doi artişti şi am primit sprijin în sensul de decontare a acestor servicii, aceste servicii sunt exclusiv la televiziunea daneză. Ea face şi scenariile şi regia şi show-ul integrat, noi o să primim nişte modalităţi de plată, nişte documente de plată, pe care Secretariatul General al Guvernului le va deconta", a spus Liana Stanciu.

Întrebată care este bugetul asigurat de TVR pentru participarea la Eurovision, Liana Stanciu a spus că este în jur de 178.000 de euro. "131.000 de euro este taxa de participare, 14.000 de euro costă releele de transmitere, pentru că vor fi trei transmisiuni în direct, două semnifinale şi o finală, plus costurile de drum şi hotel. Atât poate plăti anul acesta Televiziunea Română", a mai spus Liana Stanciu.

Până la momentul difuzării acestei ştiri, reprezentanţii Guvernului nu au răspuns la întrebările adresate de MEDIAFAX pe acest subiect.

Participarea României la Eurovision a fost aprobată după ce, într-un interviu acordat recent MEDIAFAX, directorul general interimar al TVR, Stelian Tănase, a declarat că participarea la acest concurs este "o problemă care ţine de România, de prestigiul ei".

"Când am venit în TVR, prima mea decizie a fost să solicit Comitetului Director să ne prezentăm la Eurovision. Comitetul Director luase o decizie înainte de venirea mea că nu mergem la Eurovision, cu argumentul că şi alte ţări au renunţat. Eu am spus că trebuie să mergem la Eurovision, că este o problemă naţională. Publicul aşteaptă să ne vadă la Eurovision, vrea să vadă selecţia etc. Am hotărât să mergem la Eurovision, considerând eu atunci că Televiziunea Română nu poate să absenteze la Eurovision după o tradiţie atât de lungă şi Comitetul Director m-a ascultat (…) Trebuie să vă spun că a fost prima mea decizie în Televiziunea Română", a mai spus în interviu Stelian Tănase.

Concursul cântecului european Eurovision se va desfăşura în acest an la Copenhaga (Danemarca), pe 6, 8 şi 10 mai, şi va fi transmis în direct în România la TVR.

România va intra în a doua semifinală a concursului Eurovision, care se va desfăşura pe 8 mai, la Copenhaga, în Danemarca. Finala internaţională a concursului Eurovision va avea loc pe 10 mai.

Eurovison Song Contest 2014 se va desfăşura în Copenhaga, după ce ediţia de anul trecut a concursului a fost câştigată de Emmelie de Forest, reprezentanta Danemarcei, cu piesa "Only Teardrops".

Cezar Ouatu, reprezentantul României la Eurovision 2013, s-a clasat pe locul al 13-lea în concursul a cărui finală a avut loc, în luna mai, la Malmö Arena (Suedia). Cezar a participat la Eurovision 2013 cu piesa "It's My Life" (muzică şi versuri Cristian Faur).

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecţiei naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ