Bulgaria se opune ideii României privind o flotă NATO la Marea Neagră
La scurt timp după vizita preşedintelui Klaus Iohannis la Sofia, preşedintele şi prim-ministrul Bulgariei se declară împotriva ideii promovate de România privind o flotă navală permanentă a NATO la Marea Neagră, formată din cele trei state aliate riverane, România, Bulgaria şi Turcia, care să aibă ca scop descurajarea Rusiei, conform agenţiei bulgăreşti Novinite.
Premierul Boyko Borisov şi preşedintele Rosen Plevneliev s-au declarat împotriva propunerii României de a forma o flotă NATO permanentă comună la Marea Neagră, care să contracareze Rusia, conform agenţiei de presă Novinite.
„Navele NATO ar putea patrula frontierele noastre maritime doar în cazul unui aflux puternic de refugiaţi”, a declarat premierul Borisov, după o reuniune cu preşedintele şi cu ministrul Apărării de la Sofia.
Propunerea României ar fi susţinută şi de Turcia, care pentru că Bulgaria se opune, ar fi refuzat să semneze cu Sofia acordul de readmisie a imigranţilor, mai scrie agenţia bulgară.
„Nimeni nu trebuie să se îndoiască de poziţia noastră pro-NATO”, a mai declarat Boyko Borisov, adăugând că ideea unei flote nu este acceptabilă „în felul în care a fost propusă la întâlnirea cu premierul şi cu preşedintele României - suntem împotriva ei”.
Preşedintele Bulgariei a declarat că problema a fost discutată cu Klaus Iohannis, dar că nu s-a ajuns la vreo decizie. „Să punem capăt speculaţiilor că se vor forma flote împotriva cuiva”, a spus preşedintele Plevneliev, conform agenţiei Focus News.
Liderul bulgar a explicat că în timpul discuţiei cu Iohannis, preşedintele român a avansat posibilitatea unei iniţiative regionale sub egida NATO care să implice exerciţii navale comune.
De asemenea, în discuţia cu Iohannis s-a mai vorbit şi despre formarea unei brigăzi NATO multinaţionale în România, care să asigure antrenamente comune rotaţionale şi la care Bulgaria ar putea contribui cu 400 de militari
Plevneliev a mai spus că Bulgaria şi România ar urma să facă o propunere comună la summit-ul NATO de la Varşovia, însă fără legătură cu flota navală.
„Avem o poziţie comună şi am convenit să acţionăm împreună în continuare pentru întărirea prezenţei terestre şi maritime pe Flancul Estic, atât în Nordul, cât şi în Sudul acestuia, Sud în care se află România şi Bulgaria. Echilibrul de securitate din zona Mării Negre este esenţial în asigurarea securităţii colective a aliaţilor”, a declarat preşedintele român Klaus Iohannis, după întâlnirea de miercuri, de la Sofia.