Burduja: Există fonduri pentru finanțarea proiectelor de modernizare a sistemului de termoficare

| 10 ian, 19:11

Contractele de finanțare cu ELCEN au fost semnate în decembrie 2024, însă compania nu poate înainta cu aceste proiecte dacă Primăria Municipiului București nu își plătește datoria curentă de peste 1 miliard de lei către ELCEN, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

 

Într-un comunicat remis, vineri, AGERPRES, Ministerul Energiei a făcut unele precizări referitoare la proiectele depuse de Municipiul București pentru reabilitarea sistemului de termoficare, în contextul informațiilor publice recente privind accesarea fondurilor europene pentru modernizarea sistemului de termoficare al Municipiului București.
''Municipiul București a depus două proiecte în cadrul celor două apeluri de finanțare pentru proiecte de reabilitare a sistemelor de termoficare din marile orașe, gestionate de Ministerul Energiei, câte un proiect pe fiecare apel de proiecte, respectiv: Tip A - pentru sisteme integrate de tip SACET și Tip B pentru sisteme cu producția separată de transportul și distribuția agentului termic. În ceea ce privește proiectul depus în cadrul apelului de proiecte de tip A, Municipiul București nu a demonstrat eligibilitatea pentru proiecte de tip A, așa cum este prevăzut în Ghidul solicitantului, în sensul că nu a făcut dovada că îndeplinește condițiile din Ghidul solicitantului, Capitolul 1.8 Ajutor de stat'', susțin reprezentanții ministrului.
În ceea ce privește proiectul depus de Municipiul București în cadrul apelului de proiecte de tip B, motivele de respingere a cererii de finanțare au vizat aspecte precum: proiectul a fost depus fără o hotărâre de aprobare a bugetului actualizat; ajutorul financiar nerambursabil solicitat a fost mai mare decât pragul indicat prin ghid; studiul de fezabilitate depus împreună cu cererea de finanțare indică drept ''Titular investiție'' și ''Beneficiar'' - Compania Municipală Termoenergetica București SA și nu solicitantul finanțării, respectiv Municipiul București.
Un alt motiv al respingerii cererii de finanțare este faptul că solicitantul nu a pus la dispoziție Planul anual de evoluție a tarifelor (conform Analizei Cost-Beneficiu), aprobat de către Consiliul General al Municipiului București, pentru proiectul pentru care era necesară întocmirea studiului de fezabilitate.
'Precizăm că evaluările în cadrul acestor apeluri au fost realizate de experți externi, iar Ministerul Energiei a fost în permanent contact cu toți aplicanții, solicitând clarificări pentru problemele apărute. Ministerul Energiei nu poate răspunde pentru calitatea documentațiilor transmise de fiecare aplicant în parte, iar faptul că există o serie de contracte deja semnate pentru apelul de tip B (Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Suceava etc.) demonstrează faptul că acest apel a fost accesibil tuturor aplicanților cu proiecte eligibile', se mai precizează în comunicat.
Totodată, pentru proiectele de tip A, evaluarea tehnică este în curs, iar semnarea contractelor este așteptată în data de 23 ianuarie 2025.
''Mă simt nevoit să revin asupra unui subiect pe care l-am abordat și anterior, inclusiv în conferința de presă de ieri: problema sistemului de termoficare din Capitală. Există fonduri pentru finanțarea proiectelor de modernizare a acestui sistem, ceea ce bucureștenii așteaptă zi de zi, dar Primăria Capitalei trebuie să își facă treaba. Deși PMB a depus câte un proiect pe fiecare apel, după multiple rugăminți publice pe care le-am exprimat în vara anului trecut, ambele proiecte au avut probleme grave de eligibilitate din cauza documentației întocmite necorespunzător'', a declarat Sebastian Burduja, citat în comunicat.
Potrivit acestuia, evaluările sunt realizate de consultanți externi, tocmai pentru a asigura transparență și profesionalism.
''Fac un nou apel către primarul Capitalei: mai sunt 50 de milioane de euro în cadrul apelului de tip B, bani care încă pot fi atrași pentru reabilitarea sistemului de termoficare din București. Primăria trebuie să refacă de urgență documentația și să revină cu o aplicație eligibilă. Este inacceptabil ca cel mai mare oraș din România, motorul economic principal al țării, să nu poată atrage acești bani. Mai mult, semnalez că Ministerul Energiei a reușit să atragă 361 de milioane euro pentru reabilitarea celor 3 CET-uri din București, care sunt din anii 1960-1970 și au mare nevoie de modernizare. Am semnat deja contractele de finanțare cu ELCEN în decembrie 2024, dar compania nu poate înainta cu aceste proiecte dacă PMB nu își plătește datoria curentă de peste 1 miliard de lei către ELCEN'', a adăugat Burduja.
Ministerul Energiei își reafirmă angajamentul pentru sprijinirea tuturor unităților administrativ-teritoriale în procesul de modernizare a infrastructurii de termoficare și încurajează autoritățile locale să respecte cerințele ghidurilor de finanțare pentru a putea accesa fondurile disponibile, precizează sursa citată.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ