Bursele se prăbușesc! A revenit criza mondială?
Indicele Dow Jones, principalul indice al bursei de pe Wall Street a scăzut cu peste 500 de puncte, aducând pierderile cumulate în primele două zile la peste 1.300 de puncte. Investitorii au fugit de activele cu un grad de risc mai ridicat, precum acțiunile și achiziționat valorile de refugiu tradiționale, precum obligațiunile și aur.
Pe parcursul tranzacțiilor de joi, indicele Dow a scăzut cu 698,97 puncte, după ce miercuri pierduse 83 de puncte.
„Este vorba de o corecție de moment, nu una a întregului portofoliu”, spune Joe Terranova, strateg de piață la Virtus Investment Partners. “În timp ce tindem să credem că 2008 s-ar putea întâmpla din nou, eu nu cred că este cazul”.
Cotațiile acțiunile si-au continuat prăbușirea și în cursul tranzacțiilor de joi, investitorii fiind speriați de posibilitatea unor majorări rapide a dobânzilor, de încetinirea creșterii economiei globale și o supraevaluare a companiilor din domeniul înaltei tehnologii.
Dow Jones Industrial Average a închis cu 545,91 puncte mai puțin decât ziua anterioară, ajungând la 25,052.83, ceea ce a dus la pierderile din două zile la peste 1300 de puncte. S&P 500 a scăzut cu 2,1%, ajungând la 2728,37 și a înregistrat cel de-al șaselea declin continuu. Indicele general a închis, de asemenea, sub media mobilă pentru ultimele 200 de zile, pentru prima dată din aprilie. Nasdaq Composite s-a redus cu 1,3%, la 7,329.06.
Dow a scăzut până la 698,97 de puncte care a reprezentat minimul zilei. Indicii și-au mai revenit după un raport conform căruia președintele Donald Trump și președintele chinez Xi Jinping s-ar întâlni la summitul G-20 de luna viitoare, oferind oamenilor de afaceri speranța că un război comercial ar putea fi evitat.
De la începutul lunii octombrie, S&P 500 a pierdut de la începutul lunii octombrie 6%
Președintele Donald Trump a acuzat FED că a luat-o razna. „Cred că Rezerva Federală greşeşte. Sunt prea prudenţi. Cred că cei de acolo au înnebunit. Ai putea spune, ei bine, este o măsură de securitate financiară care îţi oferă şi o marjă de profit”, spune Donald Trump, preşedintele SUA.
Vânzarea de acțiuni a fost declanșată de turbulențele de pe piața obligațiunilor. Datele economice solide din economia SUA și un ton din ce în ce mai optimist din partea oficialilor Fed au făcut ca investitorii să-și reevalueze perspectivele investiționale în cazul unor noi creșteri ale ratelor dobânzilor, împingând randamentul obligațiunilor Trezoreriei SUA la 3,26% .
Dl. Trump a petrecut mult timp în ultimele 24 de ore criticând înăsprirea politicii monetare a FED iar într-o întâlnire din Biroul Oval și-a declarat ”dezamăgirea” față de Jay Powell, președintele băncii centrale, precizând însă că nu se gândește să-l înlăture, relatează Financial Times.
“Aș vrea ca Fed să nu fie atât de agresiv, deoarece cred că fac o mare greșeală”, a spus el.
Datele privind inflația din septembrie din SUA au provocat o îngrijorare temporară cum că Fed ar putea crește într-un ritm mai rapid dobânzile.
Larry Kudlow, șeful Consiliului Economic Național al Casei Albe, a încercat să mai calmeze tensiunile din piață, spunând că relațiie comerciale americano-chineze sunt într-o fază de relaxare, oficialii americani și chinezi discutând despre posibilitatea ca dl Trump și omologul său chinez, Xi Jinping, să se întâlnească la meetingul G20 de luna viitoare din Argentina. Dar, a adăugat el, China nu a acceptat încă solicitările Statelor Unite pentru a pune capăt războiului comercial.
“Cred că este mai bine să spunem lucrurilor pe nume decât să tăcem”, a declarat Kudlow pentru CNBC. “Până acum, răspunsul lor a fost nesatisfăcător. Europa împărtășește opinia noastră. Japonia împărtășește punctul nostru de vedere. Canada împărtășește punctul nostru de vedere. Deci, vom vedea cum evoluează lucrurile”, a mai spus acesta.