Călăul Vișinescu la Parchet

| 10 sep, 2013

După 23 de ani de la căderea regimului comunist cei care au comis abuzuri împotriva românilor au început să fie aduşi în faţa justiţiei. În toată această perioadă, guvernanţii care s-au succedat la putere au închis ochii la pensiile şi beneficiile pe care foştii torţionari comunişti le au din partea statului român.

Încă din primul mandat, preşedintele Băsescu condamna comunismul. Ceea ce a făcut însă şeful statului nu a fost altceva decât o mascaradă menită să îi suplimenteze capitalul electoral. În timp ce condamna comunismul, Băsescu ştia şi de cei care au torturat oamenii, au comis abuzuri, dar în cazul acestora a preferat să închidă ochii. În toţi aceşti ani de mandat şeful statului a evitat să rezolve această situaţie, timp în care s-a lăudat cu reușitele Justiţiei.

În urma unei anchete a presei a ieşit la iveală numele unuia dintre foştii torţionari din perioada comunismului. Alexandru Vișinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat între 1956 – 1963, locuia bine mersi în apartamentul său de la Cişmigiu. Cu o pensie mult mai mare faţă de a oamenilor de rând, care au muncit pe brânci în perioada comunismului și au trebuit să suporte asupririle din partea reprezentanților regimului, Vișinescu îşi ducea traiul fără a avea vreo remuşcare faţă de crimele comise, dând impresia unui bătrân și nevinovat.

Ca urmare a dezvăluirilor făcute de presă, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au început urmărirea penală a lui Alexandru Vișinescu pentru genocid. Deschiderea acestui dosar este o dovadă că statul român, în cele din urmă, îi trage la răspundere pe cei care au comis ororile din perioada comunistă. Ipoteza avansată de anumite părţi ale societății, referitoare la prescrierea faptelor, este falsă. Acțiunile celor precum Vișinescu nu au cum să se prescrie. Un genocid, o crimă împotriva oamenilor, rămâne valabilă oricând.

Parchetul arată într-un comunicat că Vișinescu „a supus colectivitatea reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în Penitenciarul Râmnicu Sărat la condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a acestora, prin acţiuni ce depăşesc cadrul legal”.

Torţionarii comunişti ar trebui să fie aduşi pe rând în faţa instanţelor de judecată pentru a da socoteală pentru faptele lor. Totodată, drepturile pe care le-au primit după 1989 ar trebui să le fie retrase, pentru că nu e normal ca cei care au torturat oameni să aibă beneficii din partea statului. În acest sens, Guvernul României a anunţat că doreşte să emită o ordonanţă de urgenţă prin care pensiile speciale ale torţionarilor să fie reduse.

Pentru a putea pune în aplicarea această ordonanţă a Executivului trebuie să existe un suport şi din partea Parchetului, pentru că altfel Guvernul va avea pe cap numeroase procese din partea torţionarilor. Reacţia guvernului este una lăudabilă, fiind un semnal că asemenea probleme şi situaţii aberante, care au fost trecute cu vederea de fostele guvernări, îşi vor găsi o rezolvare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
11 sep, 2013
cantautor
nu stiu daca Visinescu este sau nu vinovat...
valabil si pentru Fenechiu,Vosganian,Videanu,Voiculescu,etc...
te ia gura pe dinainte sau prezumtia de nevinovatie opereaza doar pentru unii...?
In alta ordine de idei:
GENOCÍD s. n. exterminare a unui grup național, etnic, rasial sau religios. (< fr. génocide) ,ceea ce este cu totul si cu totul altceva fata de afirmatia ta"o crima impotriva opamenilor"..
hai,te rog eu,lasa justitia sa-si faca treaba,Ponta nu are nici o calitate aici...
10 sep, 2013
Mihai
iar Basescu ?
Basescu, din nou ... dar de alti presedinti: Constantinescu sau comunistul Iliescu (PSD) ... de ce nu aminteste autoarea ?
11 sep, 2013
leonard
ALOOO!!!!!
L-au demis hienele de doua ori ,l-au huiduit si acuma alcoolicu de Antonescu nu stie sa respecte presedintele tarii...!!!(ziaristu lui peste fript,daca esti demis de doua ori atunci ce autoritate sa ai ???Voiculscu a facut ce a vrut cu banii lui Ceausescu!!!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ