Update. MAE a retras paşaportul de serviciu al deputatului Remus Cernea, după vizita din Taiwan
Ministerul Afacerilor Externe a afirmat joi că dezavuează deplasările unor reprezentanţi ai statului român, inclusiv parlamentari, în zone nerecunoscute de România, precum Taiwan, şi a anunţat că şeful diplomaţiei a dispus măsuri pentru retragerea paşaportului de serviciu utilizat de unul dintre membrii delegaţiei. Surse politicie citate de Agerpres spun că deputatul care va rămâne fără pasaport de serviciu este Remus Cernea.
Precizarea MAE vine după ce presa a relatat că patru deputaţi, respectiv independentul Remus Cernea, social-democraţii Ninel Peia şi Ovidiu Iane şi democrat-liberalul Costică Canacheu, au fost recent în Taipei.
"Ministerul Afacerilor Externe reafirmă poziţia României privind respectarea principiului "o unică Chină" ('one China policy') şi reiterează totodată importanţa relaţiilor speciale de cooperare cu Republica Populară Chineză", se arată într-un comunicat al MAE, conform Agerpres.
Ministerul Afacerilor Externe subliniază că "toate instituţiile statului trebuie să respecte cu stricteţe natura relaţiilor bilaterale cu R.P. Chineză".
"MAE dezavuează deplasările unor reprezentanţi ai statului român, inclusiv parlamentari, care prezintă aparenţa unor misiuni oficiale, în zone precum Taiwan, care nu au fost recunoscute de statul român. În continuare, acest lucru va fi reiterat tuturor instituţiilor româneşti, în mod oficial, de către Ministerul Afacerilor Externe în perioada următoare", se arată în comunicatul MAE.
Diplomaţia română afirmă că, potrivit legii, deplasările în nume personal sau informale nu pot fi efectuate utilizând documente de călătorie emise de statul român, atestând calităţi oficiale, precum paşaportul diplomatic sau de serviciu.
"Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a dispus măsuri pentru retragerea paşaportului de serviciu utilizat de unul dintre membrii delegaţiei menţionate, în vederea anulării potrivit dispoziţiilor legale în materie (respectiv art. 14, al. 3 din Legea 248 /2005), având în vedere faptul că acesta nu mai deţine calitatea necesară utilizării acestui tip de document", menţionează MAE.
Surse politice au precizat pentru Agerpres că deputatul al cărui paşaport de serviciu ar urma să fie anulat este Remus Cernea.
Camera Deputaţilor şi PSD s-au delimitat de această deplasare
"Deplasarea efectuată în Taiwan de către deputaţii români nu a avut un caracter oficial şi nu a fost aprobată de Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. Dat fiind caracterul privat al deplasării, efectuate în timpul vacanţei parlamentare, Camera Deputaţilor nu a suportat cheltuielile aferente acestei vizite pentru parlamentarii români", menţionează Direcţia comunicare şi relaţii publice a Camerei Deputaţilor.
Patru deputaţi - Remus Cernea, social-democraţii Ninel Peia şi Ovidiu Iane şi democrat-liberalul Costică Canache - au fost zilele acestea într-o vizită în Taiwan. Deputatul Remus Cernea a postat pe contul său de Facebook mai multe fotografii din Taiwan, în unele dintre acestea apărând şi colegii săi.
Camera Deputaţilor precizează că nu are "niciun fel de responsabilitate pentru întâlnirile şi discuţiile pe care parlamentarii români le-au avut în Taiwan" şi subliniază că "opiniile exprimate în decursul acestei vizite nu reprezintă sub nicio formă poziţia oficială a Parlamentului României în relaţiile externe".
"Conducerea Camerei Deputaţilor se delimitează de acţiunea grupului de parlamentari în Taiwan şi reafirmă relaţiile de strânsă cooperare şi bună prietenie cu Republica Populară Chineză", se arată în comunicat.
Şi PSD a transmis o serie de precizări referitoare la vizita neoficială a deputaţilor PSD Ovidiu Iane şi Ninel Peia în Taiwan.
"Vizita celor doi deputaţi a fost una neoficială, iar conducerea PSD nu a fost informată cu privire la această deplasare. Cei doi deputaţi s-au deplasat în Taiwan fără a avea niciun mandat din partea Partidului Social Democrat", menţionează sursa citată.
PSD reaminteşte că deputaţii s-au deplasat fără niciun fel de resursă financiară din partea statului român sau a Parlamentului României.
"Partidul Social Democrat regretă situaţia şi se delimitează de deplasarea celor doi deputaţi, pe care o consideră cel puţin inoportună, în contextul relaţiilor excelente pe care PSD şi România le au cu Republica Populară Chineză, relaţii reafirmate cu ocazia vizitei oficiale a premierului Victor Ponta, preşedintele PSD, la Beijing. De asemenea, Partidul Social Democrat îşi reafirmă susţinerea faţă de poziţia oficială a României în ceea ce priveşte Taiwan-ul", se arată în comunicatul PSD.
Pe contul său de Facebook, deputatul Remus Cernea spune că "printre intalnirile foarte importante avute la Taipei, in aceste zile, se numara si cea cu Phillip Ke-Hsiung Chung, Ph.D., Vicepresedintele companiei MITAC, care are afaceri anuale de cca 27 miliarde USD. De asemenea, MITAC a donat 80 milioane USD catre BERD pentru Green Energy Special Fund care este adresat municipalitatilor si la care pot aplica si cele din Romania. Am discutat si despre oportunitatile de afaceri in Romania ale unei astfel de companii cu activitate in multe domenii, iar partea taiwaneza si-a exprimat interesul pentru a veni in tara noastra si a derula activitati economice".