Camera Deputaţilor va analiza modul în care au fost cheltuite fondurile structurale
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi reprezentantul Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României, Alexandru Cumpănaşu, au semnat luni un acord de cooperare potrivit căruia o comisie a forului legislativ va face o analiză a modului în care România a absorbit şi cheltuit fondurile structurale pentru perioada 2007 - 2013, transmite Agerpres.
"Din discuţiile pe care le-am avut cu Camera Deputaţilor a rezultat necesitatea unei analize a modului în care România a absorbit şi cheltuit fondurile structurale pentru 2007 - 2013. Executivul, sub diversele forme, din 2007 până în prezent, este cel care a fost responsabil pentru cheltuirea banilor, însă Parlamentul este instituţia care are autoritatea de a verifica modul în care îşi face treaba Guvernul", a declarat Cumpănaşu, la Palatul Parlamentului.
El a adăugat că o comisie de la Camera Deputaţilor va începe un proces amplu de verificare, de analiză a responsabilităţilor celor care au avut de-a face cu absorbţia fondurilor structurale, ţinând cont că România va pierde, din estimările ministrului Fondurilor Europene, cel puţin 5,5 miliarde de euro.
"Comisia va putea să audieze foştii miniştri ai Fondurilor, miniştri care au gestionat ministerele de linie ce au avut autorităţile de management, orice fel de funcţionar din aceste ministere, se vor uita pe proceduri, vor întocmi un raport şi pe baza lui, pentru următorul exerciţiu financiar, vom vedea ce trebuie evitat, iar în măsura în care se va considera necesar Camera să sesizeze diverse instituţii, nu neapărat penale, dar să identifice responsabilii administrativi pentru slaba absorbţie a fondurilor", a afirmat Cumpănaşu.
Acordul semnat luni mai prevede că preşedintele Camerei Deputaţilor va avea un consilier onorific desemnat de coaliţie, care să ţină legătura între toate entităţile ce alcătuiesc coaliţia şi Parlament. Această persoană va urmări în permanenţă ce se întâmplă la nivelul Camerei în ce priveşte legislaţia pe fonduri europene şi va colabora cu liderii de grup şi cu preşedinţii de comisii.
"De foarte multe ori, beneficiarii legislaţiei spun că nu au fost consultaţi în timp util. Schimbarea de abordare a Camerei Deputaţilor este de a aduce aceste ONG-uri care beneficiază de legislaţie mai aproape de Cameră, pentru ca în termeni legali să îşi exprime opiniile. Am speranţa că vom face nu numai o analiză pentru perioada 2007 - 2013 cu privire la absorbţia fondurilor europene, dar legislaţia pe care o vom modifica va avea amendamente de la cei care beneficiază de ea în termeni reali. Acest protocol este valabil până la sfârşitul acestui mandat, urmând a fi prelungit de viitoarea conducere a Camerei Deputaţilor", a spus la rândul său Valeriu Zgonea.