Proiectul pentru eliminarea a 100 de taxe nefiscale a fost adoptat
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, pe articole, proiectul de lege iniţiat de liderul PSD, Liviu Dragnea, care prevede eliminarea a peste 100 de taxe nefiscale, menţinând şi eliminarea taxei radio-tv.
Printre taxele care vor fi eliminate se află timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comerţului, taxe consulare şi de cetăţenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio-tv, taxa suplimentară pentru eliberarea paşaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Naţională de Pensii.
Deputaţii nu au fost de acord cu raportul Comisiei de buget - finanţe care propunea ca taxa radio-tv să rămână în vigoare. Astfel, doar 39 de deputaţi au susţinut păstrarea acestei taxe, iar 109 s-au opus.
Deputatul PNL Andreea Paul a criticat această decizie, arătând că 'se pune pumnul în gură radioului şi televiziunii publice'.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, le-a cerut deputaţilor să susţină eliminarea taxei radio-tv. Totodată, el a spus că acest proiect de eliminare a unor taxe va da încredere românilor.
'Este o lege care poate da încredere românilor şi celor care îşi cumpără o maşină din munca lor şi celor care trebuie să plătească anumite taxe şi nu vor să piardă timpul la cozi, să nu mai fie umiliţi, să folosească timpul pentru muncă sau a se odihni. Această lege va da încredere românilor din afara graniţelor că vor putea mai uşor să-şi rezolve problemele legate de taxele consulare şi să aibă o relaţie mult mai simplu şi mai eficient cu ambasadele şi consulatele noastre. Eliminarea acestor taxe va da încredere românilor că ceva începe să se schimbe în bine în această ţară', a spus Dragnea, la dezbaterile asupra proiectului de lege.
El a arătat că ani la rând românii şi-au consumat timpul la cozi interminabile şi au suportat umilinţa de a fi trimişi de la un ghişeu la altul pentru a plăti tot felul de taxe, timbre, tarife.
'De foarte multe ori, valoare acestor taxe este ridicol de mică şi ridicol de puţin importantă în comparaţie cu cozile interminabile la care trebuie să stăm pentru a le plăti. Toţi românii au trecut prin acest calvar, au trecut de la indignare, furie, apoi de la deznădejde la resemnare. Românii nu sunt foarte afectaţi de nivelul acestor taxe, dar mai suportă insulta de a-şi irosi timpul, nervii şi banii şi liniştea la cozile sistemului public. Eliminarea acestor taxe reprezintă 90% din timpul pierdut de români pentru plata obligaţiilor către stat', a adăugat liderul PSD.
El a arătat că impactul asupra bugetului de stat este de 0,1%, dar acest subiect nu trebuie abordat strict contabil. 'Acest 0,1% se duce la 0,007%', a mai spus Dragnea.
Liderul grupului PNL, Eugen Nicolăescu, a amintit că liberalii susţin debirocratizarea şi reducerea taxelor, dar consideră că acesta este un proiect pentru campania electorală.
'Este un mare păcat că un asemenea proiect care se referă la debirocratizare, reducerea poverii cetăţenilor se dezbate în campania electorală. Nu putem să nu vedem nuanţa de demagogie, oportunism. Guvernul deja a luat măsuri pentru reducerea birocratizării, care sunt în curs', a arătat Nicolăescu.
El a mai spus că PNL nu se opune debirocratizării şi reducerii taxelor, dar consideră că proiectul capătă turnură demagogică deoarece este dezbătut în campanie electorală.
Nicolăescu a remarcat că proiectul de lege a trecut ''într-o viteză cum rar se vede'', fiind adoptat în două săptămâni de către Parlament.
'Pot să spun de pe acum că suntem foarte precişi în a spune că vrem să se reducă taxele parafiscale, dar vrem să atenţionăm şi asupra riscurilor. Vom susţine toate aceste idei, dar atunci când PNL va fi la guvernare, va face o analiză foarte serioasă şi va corecta unde va fi nevoie', a explicat el.
Deputatul ALDE Octavian Popa a spus că proiectul este foarte bun şi şi-a exprimat speranţa că şi alte iniţiative importante vor trece prin Parlament la fel de rapid.
'Poate este un plan de campanie, dar asta nu înseamnă că nu este un proiect bun. Am o nemulţumire. Mă bucur foarte tare că legea a trecut în două săptămâni, asta dovedeşte că se poate şi se pune întrebarea dacă se poate şi pentru alte legi. Eu, personal, am depus un proiect de lege acum 4 ani pentru eliminarea taxei de timbru şi am arătat că sunt taxe care produc pagube bugetului. (...) Legi bune zac în Parlament', a susţinut Popa.
Liderul deputaţilor UDMR Mate Andras a spus, la rândul său, că procedura de urgenţă în privinţa acestui proiect nu este o problemă şi a precizat că formaţiunea sa susţine această iniţiativă de reducere a taxelor.
'Credem că este un proiect care trebuie susţinut. Într-adevăr, în România sunt multe taxe pe care am fi putut să le eliminăm mai demult. Pe fondul problemei vom susţine această iniţiativă. Să ne gândim în viitor la asemenea iniţiative', a adăugat Mate Andras.
Şi deputatul minorităţilor naţionale Adrian Merka a arătat că susţine proiectul, afirmând că este un lucru bun pentru România.