Câmpeanu: Susţin creşterea salariului minim la 1.000 de lei
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat joi seară, la România TV, că susţine cererea sindicatelor privind creşterea salariului minim pe economie la 1.000 de lei, dar consideră că este greu ca majorarea să fie operată dintr-o dată.
'Eu susţin această cerere pentru că, atâta timp cât munca, totuşi, nu este răsplătită la un anumit nivel care să-ţi permită minimum de existenţă, vei căuta alte căi. Una este, peste program, să lucrezi la negru. Alta este să încerci să fraudezi un sistem, să obţii un ajutor pe care, poate, nu îl meriţi. A început să crească riscul de sărăcie pentru angajaţi, ceea ce e nepermis. Se presupune că pentru a ieşi din ajutor social trebuie să te angajezi. Ori, la noi, dacă un angajat are 700 de lei, doi copii şi o soţie ce nu lucrează are un venit aproape de ajutorul social. Dorim, în viitor, ca o parte din ajutorul social, nu integral, să rămână la persoanele care se vor angaja şi dacă voi reuşi să fac şi această modificare legislativă, cred că rata de angajare va creşte. Mediul de afaceri consideră că această creştere nu se poate suporta deodată. Şi eu cred că este greu să creşti de la 800 la 1.000 de la început. Anul acesta am acordat o creştere destul de mare, de 100 de lei. Poate şi la anul va creşte, nu poate, sigur, dar nu ştiu dacă la 1.000 de lei', a explicat Mariana Câmpeanu la România TV.
Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost majorat, anul acesta, de două ori: la 1 februarie, cu 50 lei, iar de la 1 iulie cu încă 50 lei, ajungând în prezent la 800 lei pentru un program complet de lucru de 168,667 ore în medie pe lună, ceea ce reprezintă 4,74 lei/oră. În comparaţie nivelul din ianuarie 2013, cele două majorări înseamnă un plus salarial de aproape 14,29%.
Majorarea va avea impact numai asupra veniturilor unui număr de circa 677.000 salariaţi din mediul concurenţial, deoarece în sectorul bugetar salariul minim a ajuns la 812 lei, în urma majorărilor de anul trecut a salariilor de bază (cu 8% de la 1 iunie 2012 şi cu 7,4% de la 1 decembrie 2012).