Când au apărut pentru prima oară câinii în Europa
Cercetătorii europeni şi americani au ajuns la concluzia că lupii au fost probabil domesticiţi de vânătorii-culegători europeni în urmă cu peste 18.000 de ani şi au evoluat treptat în câini care au devenit animale de companie.
Oamenii de ştiinţă au studiat zece lupi şi opt câini străvechi, majoritatea din Europa, pentru a explora istoria evolutivă a câinilor. Ei au comparat ADN-urile mitocondriale, un instrument important pentru descoperirea descendenţei, ale acestor animale, care au variat de la 1.000 la 36.000 de ani vechime, cu acelea provenind din genomurile a 77 de câini domestici, 49 de lupi şi patru coioţi moderni, conform Agerpres.
Ei au stabilit că exemplarele canine din zilele noastre sunt înrudite genetic cu vechii lupi sau cu câinii provenind din Europa, dar nu cu lupii contemporani. Oamenii de ştiinţă au ajuns astfel la concluzia potrivit căreia câinii provin din vechii lupi din Europa, care reprezintă în prezent o specie dispărută.
"Foştii lupi din Europa aveau o legătură directă de rudenie cu câinii, fapt care permite evidenţierea unei corespondenţe între evoluţia genetică a acestor animale cu istoria arheologică", a explicat Robert Wayne, profesor de biologie evolutivă la Universitatea California din Los Angeles, subliniind faptul că 'Europa este locul în care au fost găsite până în prezent rămăşiţele celor mai vechi câini".