Când se redeschide oficial TRANSALPINA, una dintre cele mai frumoase şosele din lume. Anunţul CNADNR
Cea mai înaltă şosea din România, Transalpina, va fi deschisă, cel mai devreme, în jurul datei de 1 iunie, potrivit CNADNR.
Anumite porţiuni de pe şosea sunt încă acoperite cu zăpadă, iar în unele zone, precum cele din judeţul Gorj, aceasta atinge o înălţime chiar şi de doi metri, scrie alba24.ro.
Condiţiile meteo vitrege de la altitudini de peste 1.600 de metri au fost motivul principal pentru care circulaţia a fost interzisă pe tronsonul alpin, zonă în care utilajele nu au acţionat pe timpul iernii. În plus, pe segmentul de drum cel mai periculos, nu există parapeţi.
“La ultima verificare făcută, atât cât am putut să urcăm, zăpada era mare, sunt zone unde a fost viscolită, s-a tasat şi cred că are şi doi metri. Sunt şi porţiuni unde zăpada s-a mai topit pe drum, dar încă este pe versanţi şi există riscul să se producă avalanşe de mici proporţii, care să acopere din nou drumul”, au menţionat surse oficiale din cadrul CNADNR, pentru Agerpres.
Cu toate că autorităţile declară că au interesul de a deschide Transalpina cât mai devreme, potrivit şefului Secţiei de Drumuri Naţionale din Târgu Jiu, în cea mai optimistă variantă, şoseaua va fi deschisă în 1 iunie.
“În niciun caz nu discutăm de deschiderea drumului mai devreme de 1 iunie, dar puţin probabil să fie 1 iunie”, a afirmat şeful Secţiei Drumuri Naţionale Târgu-Jiu.
Transalpina străbate Munţii Parâng de la nord la sud, prin judeţele Alba, Sibiu, Vâlcea şi Gorj şi ajunge până la altitudinea de 2.154 de metri în Pasul Urdele. Frumuseţea traseului este însoţită însă de momente pline de adrenalină, la vederea porţiunilor de drum neterminate şi a lipsei parapeţilor în serpentine periculoase.
Drumul face legătura între oraşele Sebeş (Alba) şi Novaci (judeţul Gorj). Fiind un drum alpin, este închis pe perioada iernii. Şoseaua Transalpina traversează cinci arii protejate.