Când spune Băsescu adevărul despre sentimentele sale față de FMI?
Atacul întârziat dar deosebit de sever pe care iarna l-a declanșat în aceste zile a monopolizat în mod firesc atenția mass-media, aruncând într-un con de umbră celelalte teme de interes.
Și totuși, dintre toate aceste subiecte pe care presa le-a tratat cu mai puțină atenție în această perioadă, există cel puțin unul care merită o analiză mai amănunțită, ținând cont de influența pe care o poate avea asupra parcursului economic al României și, implicit, asupra nivelului de trai al cetățenilor.
Este vorba despre anunțul pe care președintele Traian Băsescu l-a făcut la începutul săptămânii trecute, când, în urma întâlnirii cu delegația FMI, a anunțat că nu va semna o înțelegere între Fond și cabinet prin care să fie introdusă noua taxă pe combustibil. Or, chiar dacă aparent președintele a susținut că nu este un adversar al acordului cu Fondul, declarația lui Traian Băsescu preconizează un nou blocaj de facto al derulării acestuia, la fel cum s-a întâmplat și în decembrie anul trecut.
Și, dacă atunci piețele financiare au privit cu relativă înțelegere refuzul președintelui de a semna memorandumul cu Fondul, iar decizia sa nu a avut repercursiuni majore în ceea ce privește credibilitatea României, de această dată lucrurile s-ar putea să capete o turnură nefavorabilă pentru țara noastră. Ca urmare, am putea asista la creșterea costului de finanțare a datoriei externe, la majorarea CDS-urilor și a riscului de default și, în general, la o scădere a încrederii în evoluția economiei românești, ceea ce înseamnă, în final, scăderea investițiilor străine generatoare de locuri de muncă și plătitoare de taxe la buget.
Altfel spus, Traian Băsescu se joacă în mod nepermis cu stabilitatea și credibilitatea economiei românești, acționând nu în apărarea intereselor românilor, așa cum pretinde că o face, ci împotriva lor.
În plus, nu trebuie uitat că același președinte care astăzi luptă din răsputeri împotriva introducerii unei taxe care, conform chiar BNR, nu va avea o influență semnificativă asupra prețurilor, a fost cel care a girat majorarea TVA-ului la 24%. Iar această majorare, combinată cu tăierile drastice de salarii și de pensii operate de către cabinetul Boc, i-a adus pe români în sapă de lemn.
Privită din această perspectivă, opoziția pe care președintele o manifestă astăzi față de introducerea taxei pe carburanți este culmea ipocriziei și a minciunii. La distanță de numai câțiva ani, Traian Băsescu și-a schimbat în mod radical opiniile, doar pentru a încerca să saboteze actuala guvernare și eforturile pe care aceasta le face de a menține România pe un trend de creștere economică solidă.
Ştirile orei
tara arde si analistul lui Peste,ce face...
scoate de la naftalina..subiecte vechi
cica zice el,BNR a zis ca nu cresc preturile,cu acciza...
mai gaga,fa un calcul mic,si constata si singur....cum cresc
vezi cat dai in plus la un plin de benzina
influenta macroeconomica a pretului,nu-l intereseaza pe cetatean...