Capitala, buget mai mic în 2015
Primăria Capitalei este mai săracă în 2015. Faţă de anul trecut, bugetul Bucureştiului este cu 600 de milioane de lei mai mic. Diferenţa vine din scăderea încasărilor de TVA, dar şi din anularea unei datorii de 250 de milioane de lei a Guvernului. Jumătate din cei 4,2 miliarde de lei calculaţi pentru 2015 va fi destinată investiţiilor şi subvenţiilor. Proiectul bugetului Capitalei este în dezbatere publică şi va fi votat abia luna viitoare.
Două dintre investiţiile promise au alocate sume infime în bugetul din acest an. Pentru viitoarea Sală Polivalentă, Primăria Capitalei a alocat 17,5 milioane de lei. Adică mai puţin de 10% din costul total al construcţiei. Şi mai puţini bani primeşte Patinoarul Flamaropol: doar 8,4 milioane de lei, deşi modernizarea lui costă de aproape zece ori mai mult.
Anul acesta sunt programate lucrările pe strada Fabrica de Glucoză. Artera va fi lărgită pentru a prelua traficul de pe autostrada Bucureşti-Ploieşti. Iar în sudul Capitalei vor începe lucrările de extindere a străzii Prelungirea Ghencea.
Pe hârtie, Municipalitatea are şi alte planuri. De exemplu, vrea să refacă integral intersecţia din Piaţa Romană şi să construiască acolo un pasaj pietonal subteran.
În total, în 2015 sunt programate să înceapă şase şantiere majore, inclusiv cel al drumului expres de la podul Ciurel la autostrada Bucureşti-Piteşti, care va înghiţi aproape 90 de milioane de lei.
Proiectul de buget prevede şi sumele necesare închiderii mai multor şantiere. Este vorba despre pasajele de la Piaţa Presei şi Piaţa Sudului, şoselele Iancului şi Pantelimon, bulevardul Rebreanu sau renovarea sediului vechi al Primăriei.
Per total, bugetul va fi cu 600 de milioane de lei mai mic decât cel de anul trecut. Din cele 4,2 miliarde de lei prevăzuţi pentru 2015, 1,4 miliarde înseamnă investiţii, iar 1,1 miliarde de lei reprezintă subvenţii pentru RATB şi RADET.
„Ca şi anul trecut, am tot tăiat din cheltuieli, ceea ce nu este bine pentru Bucureşti, dar am căutat ca investiţiile să menţină totuşi un nivel de competenţă ca să putem să le facem şi pe acestea”, a declarat Doru Giugula, consilier general PSD.
Un miliard de lei vor primi şi instituţiile din subordinea primăriei. Cea mai mare sumă merge la Administraţia Spitalelor, dar consilierii nu sunt de acord cu faptul că, de exemplu, Administraţia Cimitirelor va primi mai mulţi bani decât Direcţia de Asistenţă Socială. Proiectul va fi supus votului în Consiliul General de luna viitoare.
Cât primesc instituţiile subordonate PMB:
Administraţia Spitalelor - 300 mil. lei
Administraţia Străzilor - 280 mil. lei
Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor - 81 mil. lei
Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement - 70 mil. lei
Direcţia de Asistenţă Socială - 54 mil. lei
Clubul Sportiv Municipal - 30 mil. lei
Poliţia Locală - 29 mil. lei