Cardul de Sănătate a stat pe loc din cauza penalilor PDL. Cazul Lucian Duţă
După ce ani în şir cabinetele portocalii girate de Traian Băsescu au amânat în dezavantajul românilor reformarea sistemului de sănătate, guvernul condus de Victor Ponta a reuşit să facă un pas în plus în asigurarea unor servicii medicale de calitate prin introducerea cardurilor naţionale de sănătate.
Săptămâna trecută Casa Naţională de Asigurării de Sănătate şi Poşta Română au semnat contractele de distribuire a aproximativ 13,6 milioane de carduri de sănătate. În acest moment Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări au reuşit să tipărească cea mai mare parte a cardurilor, urmând ca acestea să fie distribuite începând cu 18 septembrie de către Poşta Română.
Cardul de sănătate va fi un instrument prin care toate serviciile medicale vor fi trecute prin sistemul Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate care va facilita cheltuirea mai judicioasă şi mai transparentă a banilor publici. Mulţumită implementării sistemului cardurilor de sănătate, cheltuielile vor fi eficientizate, iar asiguraţii vor beneficia de servicii medicale de o calitate sporită.
Proiectul privind cardurile de sănătate ar fi putut fi implementat cu cel puţin un an înainte, însă acest lucru nu a fost posibil din cauza unor fapte grave de corupţie ale fostei conduceri a CNAS. Introducerea cardurilor a suferit amânări repetate încă din 2006 când s-a vehiculat pentru prima dată reformarea sistemului de sănătate. În vremea guvernării PDL, cabinetele conduse de Emil Boc au amânat distribuirea cardurilor către asiguraţi pentru a nu pune în pericol mafia portocalie abonată la contractele cu statul, care a decontat la nesfârşit servicii fictive care aproape au condus la falimentarea sistemului de sănătate.
Pentru a pune capăt căpuşării sistemului medical, Guvernul a sesizat în 2013 Direcţia Naţională Anticorupţie în anul 2013 cu privire la neregurile identificate în atribuirea contractului pentru cardul naţional de sănătate. Principalul responsabil de faptele de corupţie identificate de executiv era fostul preşedinte al CNAS, Lucian Duţă. Potrivit plângerii înaintate de Corpul de Control al primului-ministru, pagubele produse de Lucian Duţă prin neimplementarea proiectului s-au ridicat la 1,2 milioane euro. Mai exact, în 2010 a fost aprobat un memorandum de către fostul premier Emil Boc, ministrul Sănătăţiii, Attila Cseke şi preşedintele CNAS, Lucian Duţă care stabilea producerea cardurilor începând cu ianuarie 2011. Imediat după semnarea memorandumului Imprimeria Naţională a desfăşurat în numele CNAS proceduri de achiziţie publică pentru materiile prime necesare producerii cardurilor, pentru furnizarea programelor informatice şi achiziţia serviciilor poştale. Cu toate acestea, producerea efectivă a cardurilor nu a mai avut loc din pricina întârzierilor desfăşurăii unor activităţi prevăzute în memorandum.
O dată cu preluarea conducerii Ministerului Sănătăţii de către social-democratul au fost deblocate o serie de proiecte care vizau eficientizarea sistemului medical şi realizarea unor servicii de înaltă calitate. Alături de introducerea pachetului minim de servicii medicale, introducerea cardurilor de sănătate este poate cel mai important pas făcut în vederea reformării sistemului de sănătate .