CARDUL DE SĂNĂTATE. Reforma Sănătății face un pas înainte
CARDUL DE SĂNĂTATE. Poșta Română s-a obligat să distribuie cardurile de sănătate în termen de 20 de zile de la receptarea lor, iar asigurații cu vârste peste 18 ani din București vor primi începând cu 18 septembrie 2014 cardurile de sănătate.
După ce premierul Victor Ponta a discutat anul trecut cu președintele CNAS despre construcția bugetului astfel încât necesitățile de bază ale sistemului de sănătate să poată fi îndeplinite în condiții cât mai bune, Compania Națională Poșta Română și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au semnat, la Palatul Victoria, acordul cadru pentru distribuirea cardurilor de sănătate la nivel național, în care valoarea contractului este de 37,5 milioane lei (8,5 milioane euro), pe o durată de patru ani.
CARDUL DE SĂNĂTATE. Poșta Română s-a obligat să distribuie cardurile de sănătate în termen de 20 de zile de la receptarea lor, iar asigurații cu vârste peste 18 ani din București vor primi începând cu 18 septembrie 2014 cardurile de sănătate. Conform înțelegerii dinte Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Poșta Română, vor fi preluate în rețeaua poștală câte 6 – 700 000 de carduri pe zi, în cinci tranșe pentru fiecare județ. Volumul total ce urmează a fi livrat, la nivel național, pe durata celor patru ani, este estimat la aproximativ 13,6 milioane de carduri.
Primele carduri de sănătate vor fi primite de bucureșteni, iar din data de 22 septembrie va începe distribuirea cardului în mai multe județe. Totodată, procesul de distribuire va continua în luna octombrie pentru cei aproximativ 12,5 milioane de asigurați pentru care au fost tipărite cardurile, precizează CNAS.
Cardul de sănătate va fi înmânat numai titularului, în baza unui act de identitate și a semnăturii de primire, iar avizul pe care operatorul poștal îl lasă la domiciuliul asiguratului în cazul în care nu va fi găsit va conține numărul de telefon al factorului poștal, astfel încât asiguratorul să îl poată contacta pentru a stabili intervalul orar în care factorul poștal poate reveni.
Totodată, dacă în intervalul celor 20 de zile cardul de sănătate nu a putut fi predat, asiguratul poate să își ridice cardul de sănătate de la casa de asigurări în a cărei evidență se află, după un termen de 10 zile lucrătoare, pe care Poșta Română îl are la dispoziție pentru a preda cardul casei de asigurări.
Mai mult, furnizorii trebuie să achiziționeze cititoarele de carduri, astfel încât cardul național să poată fi utilizat atunci când asigurații îl vor prezenta la furnizorul de servicii medicale. Cardul de sănătate primit acasă de asigurat este inactiv, însă, imediat ce acesta a fost achiziționat, asiguratul îl poate prezenta pentru activare la prima vizită la un furnizor de servicii medicale.
Practic, pin-ul de transport al cardului național ( 000) va fi schimbat cu un pin personalizat de către pacient. Dacă pin-ul nu este personalizat, cardul rămâne în stare inactivă și nu poate confirma servicii medicale în sistem. Pin-ul poate fi introdus de către asigurat ori de câte ori va beneficia de un serviciu medical pentru validarea, și ulterior, deconectarea acestuia din fondul asigurărilor sociale de sănătate, conform informațiilor prezente în comunicatul emis de CNAS.
Drept pentru care, distribuirea cardului de sănătate în România, este un motiv de bucurie și certitudine a respectului pe care Guvernul Ponta îl poartă pentru cetățenii români. În cele șase luni de când este ministrul al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a reușit să tipărească cea mai mare parte a cardurilor de sănătate, undeva la peste 9,5 milioane de carduri, acesta alocând și cea mai mare parte a sumelor necesare tipăririi – 123 de milioane de ron până în momentul de față.