Care concedieri?
În lipsa unor teme mai atractive în sezonul estival, o parte a presei pare hotărâtă să alimenteze teza falsă a concedierilor pe care le-ar viza guvernarea USL. O abordare păguboasă care nu are legătură cu situaţia reală. Fiindcă o parte a presei vorbeşte despre concedieri, dar de fapt sunt câteva sute de fucţionari din aparatul central plasaţi în locuri călduţe cel mai probabil pe criterii politice de către guvernările PDL.
De altfel, curăţenia în aparatul central al statului a fost una dintre promisiunile asumate de către USL atât în campanie electorală, cât şi prin programul de guvernare. Or, tentaţia unor voci din presă de a plânge pe unii funcţionari ineficienţi care nu au făcut altceva decât să consume inutil banul public este cel puţin bizară. Deontologic, presa are datoria să apere interesul public. Iar în acest caz, interesul general vizează eliminarea din sistem a clientelei politice, fără a transforma rigoarea în false drame naţionale.
De fapt şi de drept, marea concediere care i se impută lui Victor Ponta înseamnă cele 60.000 de posturi vacante desfiinţate. Pentru a lămuri tema, se cuvin câteva clarificări suplimentare. Aşadar, nu este vorba de concedieri în masă sau de restructurări pe capete în ministere şi agenţii de stat, ci de adecvarea organigramelor din instutuţii la numărul necesar de funcţionari. Cu alte cuvinte, o mare parte a aparatului de stat funcţiona după organigrame vechi şi anacronice, iar acestea curpindeau posturi ce nu erau ocupate. Pentru a eficientiza funcţionarea aparatului de stat, s-a recurs la soluţia desfiinţării posturilor vacante şi adaptarea schemelor de personal la necesităţile actuale. Acest plan este parte a angajamentelor USL privind eficientizarea activităţii funcţionarilor din sectorul public, în funcţie de criteriile specifice de performanţă.
Desigur, contraargumentul cel mai puternic la adresa celor care doresc intoxicarea opiniei publice cu informaţii false şi prin hiperbolizarea unor cazuri particulare este dat de recentele date publice care confirmă că, în ultimele 12 luni, în timpul guvernării USL au fost înregistrate peste 90.000 de noi contracte de muncă. Spre comparaţie, în regiumul guvernărilor Boc şi Ungureanu au fost desfiinţate peste 700.000 de locuri de muncă, ca urmare a gestionării dezastruoase a guvernării.
În lumina acestor argumente, este tot mai clar că, de fapt, se încearcă o manipulare politică a cărei miză este aceea de a găsi cu orice preţ nod în papură Guvernului Ponta.