Care este cel mai mare organ al corpului uman
2 metri pătraţi este suprafaţa medie totală a pielii unui adult, care conţine peste 18 km de vase de sânge.
Pielea este deci cel mai mare şi mai greu organ al corpului uman, având circa 4 kg, mult peste cele 1,5 kg ale ficatului.
Stratul exterior al pielii, epiderma, este prima linie de apărare împotriva infecţiilor, compusă în principal din cheratinocite – celule care conţin proteina cheratină, care formează şi baza părului şi unghiilor. Epiderma este formată din mai multe straturi de celule cheratinocite, înlocuite pe măsură ce se desprind la exterior.
27 de zile este media necesară unui adult pentru a-şi pierde şi reface întregul strat exterior al epidermei. În jurul vârstei de 70 de ani, o persoană obişnuită va fi pierdut 47,6 kg. de piele, echivalentul a 2 treimi din greutatea corporală.
8 litri este volumul total de transpiraţie pe care pielea noastră o poate elibera într-o singură zi prin glandele sale perspirante, deşi volumul mediu poate varia foarte mult. Când fac exerciţii de aceeaşi intensitate, bărbaţii încep să transpire mult mai repede decât femeile şi de 2 ori mai mult.
Pielea găzduieşte şi un ecosistem complex de bacterii Regiunile cele mai dens populate cu bacterii de pe pielea noastră includ zonele din spatele urechii, spatele gâtului, părţile laterale ale nasului şi buricul.
Cercetătorii afirmă că bacteriile de pe piele joacă un rol important în prevenirea infecţiilor: un studiu al Centrului american pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) a descoperit că 1,5% dintre americani aveau bacteria MRSA în interiorul nasului, dar nu manifestau niciun semn de infecţie. Aceasta sugerează că MRSA acţiona ca o bacterie „bună”, ţinând la distanţă alţi germeni periculoşi.