Care este performanţa PDL pe fondurile europene – despăgubiri de 1 miliard de euro plătite de toţi românii
România primeşte o lovitură dură din partea Comisiei Europene: are de plătit despăgubiri de 1 miliard de euro ca urmare a neregulilor identificate în perioada 2009-2011.
Ministrul Eugen Teodorovici a precizat că suma reprezintă 5% din alocarea financiară actuală, fiind „o sumă imensă" şi că datoria va fi preluată de către bugetul de stat. Ministrul a mai zis că datoria o va plăti fiecare român pentru că fosta guvernare PDL a fost incompetentă şi deficitară.
„România va trebui să plătească Comisiei Europene, pentru deficienţe în sistem din 2009-2011, peste un miliard de euro. E o sumă fabuloasă, o sumă care ar fi putut merge, desigur, la proiectele de care vorbim cu toţii, sumă pe care o plătim cu toţii pentru că am avut un sistem deficitar, pentru că am avut persoane în acest sistem fără pregătirea necesară şi fără determinarea necesară de a face lucrurile să fie aşa cum trebuie”, a declarat Eugen Teodorovici.
Însă ironia vine din partea reprezentanţilor PDL, care acuza, nu de mult, guvernul actual de „dezastrul la absorbţia de fonduri europene”. Emil Boc a afirmat că fără regionalizare România va pierde milliarde de euro din fondurile europene. Elena Udrea a spus că USL a irosit, practic, un an în care România ar fi putut accesa bani comunitari, timp în care însă principalele programe au fost suspendate. Reprezentanţii PDL au omis să spună că la sfârşitul guvernării lor, în 2012, România avea absorbiţi doar 7,4% fonduri europene şi că din cauza incompetenţei şi a hoţiei lor, fiecare român are de suportat despăgubiri de 1 miliard de euro. Aceşti bani pe care trebuie să-i dăm Comisiei Europnene ar fi fost extrem de utili pentru investiţii în domenii importante din ţara noastră.
Tupeul celor din PDL nu mai miră pe nimeni şi este jenant modul în care tocmai cei care au creat dezastru în domeniul fondurilor europene îi acuză pe cei care au deblocat toate programele operaţionale şi au adus într-un singur an mai mulţi bani decât în intervalul 2007-2011. Pentru reîmprospătarea memoriei, amintesc cum un raport al Comisiei Europene a arătat că 98% din banii europeni atraşi de Udrea în 2011 sunt susceptibili de fraudă. Nici Emil Boc nu se află mai departe de Udrea.
În acest moment rata de absorbţie a fondurilor europene a depaşit 25%, iar în 2013 au fost atraşi aproximativ 2,4 miliarde de euro de la Comisia Europeană, mai mult decât în întreaga perioadă 2007-2012, când România a primit doar 2,2 miliarde de euro din finanţările alocate. Recordul privind banii atraşi a fost stabilit în luna iulie a acestui an, atunci când ţara noastră a încasat peste 730 milioane de euro, de două ori mai mult decât în întregul an 2010. Cu toate acestea ritmul absorbţiei trebuie să fie unul constant, iar până acum, guvernul USL a făcut dovadă că poate pune banii europeni la treabă.
Ca urmare a măsurilor inspirate luate în ultima perioadă, ţara noastră a reuşit să se clasează pe primul loc în rândul tuturor statelor membre în ceea ce priveşte creşterea sumelor rambursate de Comisia Europeană în primele nouă luni ale acestui an. Dintre măsurile luate amintesc: simplificarea procedurii de predare a documentelor pentru beneficiarii POS DRU, angajarea experţilor privaţi pentru a evita pierderea de fonduri europene, elaborarea unui ghid de bune practici şi evitarea principalelor riscuri in achizitiile publice, dedicat autorităţilor de management şi beneficiarilor, asigurarea continuităţii în finantarea proiectelor prin alocarea temporara a unor sume de la Trezorerie.
Pe lângă aceste măsuri inspirate, România are şansa să profite din plin de pe urma fondurilor europene ca urmare a votului pozitiv dat de Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European care s-a pronunţat în favoarea propunerii Comisiei Europene de extindere cu un an a termenului pentru dezangajarea fondurilor europene alocate României şi Slovaciei, respectiv, extinderea aşa numitei reguli "N+3". Urmează votul final în plenul Parlamentului European, care ar trebui să fie o formalitate ca urmare a aprobărilor primite deja.
Ştirile orei
Oare este impotentă sau vânduta justiția?
Sa fi fost atât de dibaci PDL-eii in a fura?
Sau in materie de furturi di fonduri publice politicienii sunt toti de aceiasi culoare - vărgată.
intrunirea consiliului UE din vara.Urma numai votul parlamentului UE.
Chestea cu penalizarea nu o cred pana nu o vad.Cred ca este o fumgigena uselista pt as mai acoperi din incompetenta de pana acum.