Care este rolul somnului în viaţa noastră?

| 05 iun, 2014

Multe teorii au fost elaborate în această privinţă. Oamenii de ştiinţă încă nu au o explicaţie definitivă. Un studiu recent ne ajută să înţelegem poate mai bine care este unul dintre rolurile somnului: în timp ce dormim creierul este curăţat de "gunoaie". Această descoperire ar putea să fie extrem de importantă în înţelegerea, prevenirea şi tratamentul Alzheimerului sau a altor boli.

Nu există persoană care să nu doarmă! Desigur, unii dorm mai mult, alţii mai puţin. Există persoane cărora le ajung 5-6 ore de somn pe noapte, altele în schimb dacă nu dorm cel puţin 8 ore nu sunt în stare de nimic a două zi. Cine nu doarme moare; cine doarme extrem de puţin sau are probleme cu somnul (de exemplu din cauza stresului) riscă să aibă probleme cu sănătatea.


Care este însă rolul somnului? Ce ce dormim?

O explicaţie romantică ar fi legată de vise: în timpul somnului, putem face orice, putem să fim oricine vrem şi avea o altă viaţă sau chiar multe alte vieţi.

O teorie ştiinţifică susţine faptul că în timpul somnului se întăresc legăturile dintre diverse regiuni din creier, urmarea fiind o memorie mai bună şi întipărirea amintirilor. Totuşi, chiar dacă am uita anumite lucruri nu murim! Câtă dintre noi nu suntem uituci? Deci este greu de crezut că rolul somnului este doar cel de a întări legăturile dintre regiunile creierului.

Care alt rol însă ar putea să fie important?


Un grup de cercetători condus de Lul Xie a publicat recent un articol în Science cu rezultatele unui studiu care demonstrează că în timpul somnului creierul este curăţat de "gunoaie". Atâta vreme cât suntem treji, în creier se acumulează o serie de gunoaie (cum ar fi fragmente de proteine). Aceste fragmente dacă se acumulează pot duce la Alzheimer, care are consecinţe extrem de dramatice asupra celor afectaţi şi famiilor lor.

Ce se întâmplă cu aceste gunoaie din creier?


Ei bine cercetătorii au constatat că în timpul somnului se deschid vase comunicante cu restul organismului prin care circulă lichidul cerebrospinal care curăţă creierul de aceste gunoaie.

Cum au constatat cercetătorii acest lucru? Au studiat în laborator şoricei antrenaţi să stea liniştiţi în faţă unui microscop. Aceşti şoricei erau atât de relaxaţi, încât mulţi dintre ei adormeau. Nu mică a fost mirarea cercetătorilor să constate, studiind creierele şoriceilor, că în momentul în care adormeau anumite celule din creier îşi micşorau volumul cu până 60%, deschizând canale de comunicare pentru fluidul cerebrospinal cu restul organismului. Acest fluid "spală" creierul, ducând cu el fragmentele de proteine care se acumulau în ficat de unde erau pe urmă eliminate.

Un sistem extrem de ingenios de curăţire a creierului!

Atâta vreme cât şoriceii erau activi, aceste "gunoaie’ se acumulau în mod constant. De îndată ce adormeau se deschideau aceste "supape" prin care creierul era curăţat.

Descoperirea această este extrem de importantă, întrucât ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să găsească explicaţii şi tratamente pentru anumite boli ale creierului, cum ar fi Alzheimerul, cauzat de plăci care se depun în anumite zone.

Cine are deci probleme grave cu somnul pe durate de timp îndelungate acumulează mai multe "gunoaie" în creier; acestea se pot depune şi genera o serie întreagă de probleme, mai mult sau mai puţin grave.

Cercetătorii plănuiesc să studieze mecanismul care duce la deschiderea canalelor de curăţire a creierului în timpul somnului cu obiectivul de a găsi tratamente care să permită această operaţiune în cazul celor afectaţi de probleme cu somnul, ceea ce ar putea preveni Alzheimerul.

 

 

Sursă: scientia.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ