Care este viitorul lui Dan Voiculescu
Verdictul în dosarul ICA se lasă așteptat. După ce la ultimul termen de judecată instanța rămăsese în pronunțare, în ședința de joi dimineață s-a decis amânarea pentru 26 septembrie a datei la care va fi făcută publică sentința.
În acest dosar, Dan Voiculescu și alte 12 persoane sunt acuzate de fapte de corupție în legătură cu privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare. Mai exact, procurorii, care solicită 12 ani de închisoare pentru Dan Voiculescu, îl acuză pe președintele fondator al PC că și-ar fi folosit influența politică în scopul de a obține stabilirea unei valori diminuate a bunurilor ICA. Mai exact, procurorii susțin că Dan Voiculescu că ar fi încercat să cumpere pe nimic activele Institutului prin intermediul SC Grupul Industrial Voiculescu și Compania (Grivco) SA București, unde deținea portofoliul majoritar de acțiuni.
Desigur, decizia pe care Tribunalul București urmează să o pronunțe peste două săptămâni nu este finală, Dan Voiculescu mai având la dispoziție încă două căi de atac dacă va considera că sentința nu îi este favorabilă. Indiferent însă de aceasta, Dan Voiculescu a pierdut orice șansă de a mai scăpa cu obrazul curat din acest dosar.
De la momentul la care procurorii au început să ancheteze privatizarea ICA, Voiculescu a făcut tot posibilul să eludeze justiția. Pentru a tergiversa pronunţarea unei sentinţe, patronul Antenelor și-a dat până acum de trei ori demisia din Parlament şi a reușit să plimbe, prin acest tertip, dosarul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la Tribunalul Bucureşti, o instanţă unde amânările judecării şi ale pronunţărilor sunt extrem de frecvente.
Mai mult, în contextul în care procesul a ajuns la final, iar un verdict este inevitabil, Dan Voiculescu s-a străduit din răsputeri să influențeze decizia magistraților. Cu numai o zi înainte de ședința din 12 septembrie, Jurnalul Național, una dintre ”perlele” imperiului mediatic al lui Voiculescu, publica un articol în care, abandonând orice obiectivitate, președintele fondator al PC era declarat nevinovat.
Chiar dacă instanța l-ar declara nevinovat pe 26 septembrie, Dan Voiculescu s-a auto-condamnat în ochii opiniei publice. Iar această condamnare îl transformă pe președintele fondator al PC într-o persoană nefrecventabilă.
Dacă n-ar fi fost scandalul RCS&RDS, Voiculescu ar fi putut miza pe inflența Antenelor pentru a încerca să-și spele imaginea și a-și menține influența politică. Numai că șantajul lui Sorin Alexandrescu, omul de paie şi de casă al lui Voiculescu de la conducerea Intact, a lăsat urme adânci asupra credibilității trustului său mediatic.
Or, în condițiile în care Antenele nu mai pot funcționa eficient ca instrument de presiune și manipulare, accesul lui Voiculescu la funcții publice alese este la acest moment foarte complicat și va deveni practic imposibil dacă va fi condamnat. Este greu de crezut că Voiculescu ar mai putea găsi sprijin politic pentru o candidatură, mai ales că a dovedit că nu dă doi bani pe votul oamenilor, trădându-le încrederea în mod repetat.
Ştirile orei
editorialistul se piaptana...